Ministarstvo finansija danas dostavilo Nacrt budžeta Predsjedništvu BiH

/

Sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine za danas je zakazalo redovnu sjednicu u 13:00 sati, ali je najavljena i posebna na kojoj bi se trebao razmatrati Nacrt budžeta državnih institucija za 2022. godinu, a koje je prije pola sata dostavljeno ovoj državnoj instituciji, potvrđeno je za N1 iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Važno je istaći da je budžet usvojen prije dva dana na 51. sjednici Vijeća ministara BiH, ali da je tek danas dostavljen neposredno pred sjednicu Predsjedništva BiH koje će imati malo vremena da razmotri opširan dokument.

Odmah dostavljeno Ministarstvu finansija i trezora

Iz Vijeća ministara BiH su potvrdili da su prije dva dana, kada je i usvojen budžet uz prihvaćene korekcije odmah dostavili Ministarstvu finansija i trezora BiH.

– Vijeće ministara je zadužilo Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine dа korigirani Nacrt zakona о Proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2022. godinu dostavi Predsjedništvu Bosne i Hercegovine u daljnju zakonom predviđenu proceduru. Istog dana, 6.6.2022.godine, obavijest o zaključku Vijeća ministara je dostavljena Ministarstvu finansija i trezora BiH na daljnje postupanje – naveli su iz Vijeća ministara BiH.

Postavlja se pitanje zbog čega je Ministarstvo finansija i trezora BiH čekalo dva dana da dostavi Nacrt budžeta u dalju proceduru i to neposredno pred sjednicu Predsjedništva BiH.

Državne institucije cijelu prošlu godinu, kao i ovu, funkcioniraju na odlukama o privremenom finansiranju, kojima je omogućeno samo finansiranje osnovnih budžetskih isplata i vanjskog duga, ali ne i realizacija važnih projekata.

Treba biti usvojen u oba doma PS BiH

Nakon izjašnjavanja Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koje je prema Ustavu Bosne i Hercegovine stvarni predlagač budžeta institucija Bosne i Hercegovine, procedura se nastavlja u oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Nacrt zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza u proceduru je 27. maja uputio državni ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda (HDZ).

Prema Nacrtu, budžet BiH za 2022. godinu iznosi 1.073.600.000 KM, od čega je izdvajanje prihoda od indirektnih poreza za nivo BiH 865.500.000 KM, a ostatak su vlastiti prihodi.

Ukoliko Predsjedništvo BiH danas postigne dogovor oko tog jednog od najvažnijih finansijskih dokumenata države, on će biti upućen u parlamentarnu proceduru gdje treba biti usvojen u oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca, evo šta očekuju poslodavci

Poslodavci su tražili da se na narednoj sjednici Ekonomsko-socijalnog...

Oduzet arsenal oružja, detonatori i droga, muškarac završio iza rešetaka

Policija je uhapsila Ž.S. iz Ugljevika kojem je određen...

Cijene nekretnina su vrtoglave: Diktiraju li ih perači novca?

Većina građana manji stan otplaćuje tokom cijelog radnog vijeka,...

Koliko se često čiste vagoni, zašto se karte u Željeznicama FBiH izdaju kao prije 30 godina

Zašto se karte za putničke vozove u Javnom preduzeću...