Urgirao američki FBI: Uhapšen bh. student koji je prijetio da će počiniti masakr po uzoru na onaj u SAD-u

/

U sarajevskoj općini Novi Grad pripadnici Federalne uprave policije (FUP) uhapsili su preksinoć 20-godišnjeg studenta elektrotehnike zbog prijetnji na internetu da će počiniti masovna ubistva, po uzoru na Sjedinjene Američke Države.

Kako “Avaz” saznaje, riječ je o Hamzi Čardakliji.

Za njega je Tužilaštvo BiH, prema čijem je nalogu i uhapšen, jučer zatražilo određivanje pritvora. On se sumnjiči za krivično djelo terorizam, a uhapšen je na Alipašinom Polju u Sarajevu

Saznajemo da su pomoć u hapšenju Čardaklije pružile policijske agencije Interpol i Europol, ali i američki FBI.

Čardaklija je ostavio, kako saznajemo, komentar na engleskom jeziku na platformi za videoigre „Discord“, s prijetećom porukom koju su FBI i Interpol odmah prijavili bh. agencijama.

On je napisao “Ja ću to uraditi” ispod jednog od komentara gdje se u prepisci spominjao masakr u SAD u kojem su ubijena djeca.

On se tereti da je, koristeći svoje znanje iz oblasti informacionih tehnologija, putem interneta, na inozemnom internet-serveru i portalu za razmjenu poruka, iznosio komentare o nedavnim pucnjavama i ubistvima učenika u SAD, kao i prijetnje oružanim napadom i poduzimanjem ovakvih terorističkih aktivnosti na području Kantona Sarajevo – rečeno je iz Tužilaštva BiH.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Koliko je BiH uradila na prilagođavanju privrede obnovljivim izvorima energije

Evropska komisija uvela je prošle jeseni mehanizam za ugljično...

U BiH pljuskovi i grmljavina: Evo šta nas očekuje za vikend

U BiH se očekuje umjereno, ponegdje pretežno oblačno i...

Više od 50 posto ispitane djece u BiH doživjelo neprijatnosti na internetu

Prema istraživanju Vijeća Evrope, svaki peti maloljetnik doživio je...