Očekuju se veliki zemljotresi na Balkanu: Evo koje dijelove država će zahvatiti

/

Zemljotres jačine 3 stepena po Rihterovoj skali sinoć je pogodio Lazarevac u Srbiji, a građane muči pitanje da li je to uvod u jače zemljotrese na ovom području, ali i šire, prenosi Avaz.ba

– Ovaj sad u Lazarevcu svakako govori u prilog tome da se seizmička aktivnost razvija. Ali to što je bliži Beogradu nego što su bili oni prije mjesec, dva dana u dolini Zapadne Morave, ne znači i veću opasnost za Beograd – kaže čuvena seizomološkinja Slavica Radovanović, koja 47 godina proučava seizmološku aktivnost na ovim prostorima, piše Telegraf.

Zapravo, ovi zemljotresi slabije jačine trenutno ne znače veliku opasnost ni za čitavu Srbiju, ali se period u kojem mogu očekivati veći i jači potres, sada smanjio sa 10 na osam godina.

Seizmička aktivnost

– Cijela ova seizmička aktivnost prije govori u prilog pripreme nekog velikog zemljotresa na Balkanu, ali u njegovim južnijim dijelovima, negdje na potezu Skadar – Peć, pa do Kopaonika. Na samom Kopaoniku se ne mogu očekivati zemljotresi, jer je tu seizmička aktivnost potrošena bar za duži vremenski period. Više govorimo o skretanju ka Jadranu i jadranskom primorju – pojašnjava Slavica.

Da sumiramo malo prostije – potencijalna žarišta su na potezu od Požarevca do Krupnja, preko Mladenovca i Lazarevca. Sam Beograd, kaže sagovornica, nije naročito ugrožen, jer se tu, bar u narednom periodu, teško mogu očekivati jači zenmljotresi. Ipak, ono što bi osjetio Beograd, a najviše Niš, je zemljotres koji se uskoro očekuje kod komšija – u Rumuniji.

– Rumunija je nepredvidiva. Vrijeme je da se tamo dogodi jak zemljotres i on može biti svakog dana. To je nešto što bismo mi i te kako osjetili i prvi put bismo imali iskustva kako to izgleda u Beogradu “koji je porastao do neba”. Bit će oscilalcija i neće biti prijatno, ali to će to biti test za visoke zgrade koje su se u poslednje vreme izgradile – napominje Radovanović.

Ograničenje vibracije

To neće biti zemljotres koji će rušiti objekte, ali će svakako biti zemljotres koji će se jako osjetiti, ističe sagovornica. Ona govori i o još jednoj zanimljivosti o kojoj malo ko zna, a koja bi također u ovom slučaju pokazala svoju djelotvornost.

– Na vrhu Kule Beograd na vodi nalaze se uređaji kojima je uloga da ograniče vibracije izazvane udarima vjetra ali i jakim zemljotresima. Oni daju otpor velikim vibracijama – dodaje Slavica.

Ona podsjeća da su zemljotres u Rumuniji 1977. godine najviše osjetili stanovnici Novog Beograda, a sada bi se on, napominje, osjetio u Beogradu, ali vjerovatno još više u Nišu.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Tragičan kraj: Doživjela nesreću na BMW-u tokom puta do popularnog ljetovališta

Žena koju su često nazivali ‘najljepšom ruskom bajkericom‘ Tatjana...

Italija: Održana osnivačka skupština džemata “Ikre” Treviso

Osnivačka skupština džemata "Ikre" Treviso, Islamska zajednica Bošnjaka u...

Divljanje na cestama: Širi se snimka iz tunela od koje se ledi krv u žilama

Na Facebook stranici "Prometne zgode i nezgode" objavljena je...

Užas u Hrvatskoj: Petero ljudi ubijeno, pomahnitali muškarac je uhapšen

Kako javljaju hrvatski mediji, u Daruvaru je jutros pomahnitali...