Očekuju se veliki zemljotresi na Balkanu: Evo koje dijelove država će zahvatiti

Datum:

Zemljotres jačine 3 stepena po Rihterovoj skali sinoć je pogodio Lazarevac u Srbiji, a građane muči pitanje da li je to uvod u jače zemljotrese na ovom području, ali i šire, prenosi Avaz.ba

– Ovaj sad u Lazarevcu svakako govori u prilog tome da se seizmička aktivnost razvija. Ali to što je bliži Beogradu nego što su bili oni prije mjesec, dva dana u dolini Zapadne Morave, ne znači i veću opasnost za Beograd – kaže čuvena seizomološkinja Slavica Radovanović, koja 47 godina proučava seizmološku aktivnost na ovim prostorima, piše Telegraf.

Zapravo, ovi zemljotresi slabije jačine trenutno ne znače veliku opasnost ni za čitavu Srbiju, ali se period u kojem mogu očekivati veći i jači potres, sada smanjio sa 10 na osam godina.

Seizmička aktivnost

– Cijela ova seizmička aktivnost prije govori u prilog pripreme nekog velikog zemljotresa na Balkanu, ali u njegovim južnijim dijelovima, negdje na potezu Skadar – Peć, pa do Kopaonika. Na samom Kopaoniku se ne mogu očekivati zemljotresi, jer je tu seizmička aktivnost potrošena bar za duži vremenski period. Više govorimo o skretanju ka Jadranu i jadranskom primorju – pojašnjava Slavica.

Da sumiramo malo prostije – potencijalna žarišta su na potezu od Požarevca do Krupnja, preko Mladenovca i Lazarevca. Sam Beograd, kaže sagovornica, nije naročito ugrožen, jer se tu, bar u narednom periodu, teško mogu očekivati jači zenmljotresi. Ipak, ono što bi osjetio Beograd, a najviše Niš, je zemljotres koji se uskoro očekuje kod komšija – u Rumuniji.

– Rumunija je nepredvidiva. Vrijeme je da se tamo dogodi jak zemljotres i on može biti svakog dana. To je nešto što bismo mi i te kako osjetili i prvi put bismo imali iskustva kako to izgleda u Beogradu “koji je porastao do neba”. Bit će oscilalcija i neće biti prijatno, ali to će to biti test za visoke zgrade koje su se u poslednje vreme izgradile – napominje Radovanović.

Ograničenje vibracije

To neće biti zemljotres koji će rušiti objekte, ali će svakako biti zemljotres koji će se jako osjetiti, ističe sagovornica. Ona govori i o još jednoj zanimljivosti o kojoj malo ko zna, a koja bi također u ovom slučaju pokazala svoju djelotvornost.

– Na vrhu Kule Beograd na vodi nalaze se uređaji kojima je uloga da ograniče vibracije izazvane udarima vjetra ali i jakim zemljotresima. Oni daju otpor velikim vibracijama – dodaje Slavica.

Ona podsjeća da su zemljotres u Rumuniji 1977. godine najviše osjetili stanovnici Novog Beograda, a sada bi se on, napominje, osjetio u Beogradu, ali vjerovatno još više u Nišu.

Povezani postovi
Related

Rusija ne može plaćati vanjski dug prvi put od Oktobarske revolucije 1917. godine

Prema posljednjim izvještajima, Rusija po prvi put od Oktobarske...

Godišnja zarada do 145 hiljada KM: Ovo je jedan od najtežih poslova na svijetu

Rad na naftnoj platformi nije uopšte lak posao, zahtijeva...

Ukida se naplata policijskih kazni u gotovini

Od 1. jula 2022. godine novčane kazne za prekršaje...

Vlasnik plantaže: Zbog neradnika mi je propalo 50 tona trešanja

Na plantažama Zlatana Kljakovića Gašpića propalo je više od...