Pred građanima besana noć: Je li Kudret voda provrla i četvrti put?

/

Veliko nevrijeme u poslijepodnevnim satima zahvatilo je područje općine Tešanj, te su zbog obilnih padavina i izlijevanja rijeka mnogi objekti pod vodom.

Našoj redakciji neprestano pristižu videosnimci i fotografije poplavljenih mjesta na području Tešnja, a pred mnogim građanima je, sudeći po komentarima na društvenim mrežama, besana noć.

Građani su u strahu zbog najavljenih padavina koje će se nastaviti i u toku noći, zbog imovine i stoke koju posjeduju, te na društvenim mrežama kruže komentari o čuvenoj Kudret vodi.

Priča o Kudret vodi oživi sa svakom poplavom koja zadesi Tešanj. Prema čuvenoj legendi ova voda potopi cijeli grad.

U posljednjih 45 godina Tešanj su zadesila tri velika potopa. Godine 1976., kada je vodena stihija odnijela devet ljudskih života, 2009. i 2010. godine. O Kudret vodi čiji je izvor u brdu Paklenica, postoje mnoge predaje, i dva puta je “plavila” Tešanj, a proročanstvo legende zlosluti da će četvrti put biti najgore, samo se ne zna, kada će to biti.

Izvorni zapis kazuje da kad “navre” sve odnosi pred sobom. Jedini spas je pobjeći na Gradinu. Zadnji put kada se to desilo, nije se voda smirila sve dok nije odnijela lijepu
djevojku. Svi utekoše na Gradinu, samo lijepa Fata ostade na meraji pokraj
Sahat – kule. Zanijela se u vez, pa nit je šta čula niti vidjela. Ostade samo
pjesma:

“Kudret voda Tešanj poplavila, isplavila Fatu na tabutu. Kad se voda primirila i povukla onda svijet poče u onaj izvor Paklenicu bacat’ bakreno posuđe i djevojačke darove, jer kažu onda plavit’ više neće.”

Vanredna situacija u Tešnju: Grad pod vodom

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Svečani ispraćaj 202 maturanta i maturantice Mješovite srednje škole Tešanj

U petak, 24. 05.2024. godine, upriličen je svečani ispraćaj...

Firma SAJO PLAST prijatelj Mješovite srednje škole Tešanj

U realizaciji projekta " Jedan privrednik, jedna učionica" sudjelovala...

Maglaj: Završeno uređenje desne obale rijeke Bosne

Kako je saopćeno iz općine Maglaj uspješno je završeno...

Doboj Jug: Realizacija infrastrukturnih projekata

U ulici Brezik na području općine Doboj Jug, aktivni...