Skupština UN-a izabrala pet novih nestalnih članica Vijeća sigurnosti

/

Generalna skupština Ujedinjenih nacija održala je izbore za 5 novih, nestalnih država članica Vijeća sigurnosti kako bi zamijenila sadašnje predstavnike čiji mandat završava 31. decembra ove godine.

Japan, Mozambik, Ekvador, Malta i Švicarska izabrane su kao nestalne članice UN-ovog Vijeća sigurnosti na glasanju održanom jučer. Izabrane države svoje predstavnike će imati u periodu do 2024. godine, prenosi Reuters.

Generalna skupština UN-a koja se sastoji od predstavnika 193 države članice, održala je izbore za nove članice Vijeća sigurnosti koje se biraju na mandat od nekoliko godina, kako bi zamijenila postojeće nestalne članice čiji mandat ističe 31. decembra 2022. godine, prenosi Klix.ba

Nove članice služit će u moćnom tijelu UN-a koji broji ukupno 15 država u periodu od dvije godine, a mandat im počinje 1. januara 2023. godine.Stalne članice Vijeća sigurnosti su Velika Britanija, Kina, Rusija, SAD i Francuska.

Pet izabranih država pridružit će se ostalim nestalnim članicama Vijeća kojega čine Indija, Irska, Kenija, Meksiko i Norveška.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Emotivna objava Usame Zukorlića: Otkrio gdje je umrla njegova majka

Usame Zukorlić na svom zvaničnom Facebook profilu objavio je emotivnu...

Potvrđeno: Poginuo iranski predsjednik i svi putnici u helikopteru

Ebrahim Raisi, predsjednik Irana, poginuo je u helikopterskoj nesreći,...

Značajan pad prodaje pesticida u EU

Došlo je do upadljivog pada količine pesticida prodatih u...

Švicarska je pobjednik Eurosonga, Hrvatska na drugom mjestu

Švicarska je pobjednik 68. izdanja muzičkog takmičenja Eurosong koje...