Skupština UN-a izabrala pet novih nestalnih članica Vijeća sigurnosti

Datum:

Generalna skupština Ujedinjenih nacija održala je izbore za 5 novih, nestalnih država članica Vijeća sigurnosti kako bi zamijenila sadašnje predstavnike čiji mandat završava 31. decembra ove godine.

Japan, Mozambik, Ekvador, Malta i Švicarska izabrane su kao nestalne članice UN-ovog Vijeća sigurnosti na glasanju održanom jučer. Izabrane države svoje predstavnike će imati u periodu do 2024. godine, prenosi Reuters.

Generalna skupština UN-a koja se sastoji od predstavnika 193 države članice, održala je izbore za nove članice Vijeća sigurnosti koje se biraju na mandat od nekoliko godina, kako bi zamijenila postojeće nestalne članice čiji mandat ističe 31. decembra 2022. godine, prenosi Klix.ba

Nove članice služit će u moćnom tijelu UN-a koji broji ukupno 15 država u periodu od dvije godine, a mandat im počinje 1. januara 2023. godine.Stalne članice Vijeća sigurnosti su Velika Britanija, Kina, Rusija, SAD i Francuska.

Pet izabranih država pridružit će se ostalim nestalnim članicama Vijeća kojega čine Indija, Irska, Kenija, Meksiko i Norveška.

Povezani postovi
Related

Rusija ne može plaćati vanjski dug prvi put od Oktobarske revolucije 1917. godine

Prema posljednjim izvještajima, Rusija po prvi put od Oktobarske...

Godišnja zarada do 145 hiljada KM: Ovo je jedan od najtežih poslova na svijetu

Rad na naftnoj platformi nije uopšte lak posao, zahtijeva...

Ukida se naplata policijskih kazni u gotovini

Od 1. jula 2022. godine novčane kazne za prekršaje...

Vlasnik plantaže: Zbog neradnika mi je propalo 50 tona trešanja

Na plantažama Zlatana Kljakovića Gašpića propalo je više od...