Pred političkim liderima iz BiH će u Briselu biti važan dokument: Hoćemo li prokockati šansu

Datum:

Predsjednik Vijeća Evropske unije Charles Michel sastat će se danas u Briselu sa predsjednicima parlamentarnih stranaka zastupljenih u državnom parlamentu.

Planirano je potpisivanje dokumenta sa nekoliko tačaka, koji bi trasirao bh. put u EU i značajno nas približio Evropi, međutim neki političari su već najavili “potop”.

Sastanak bi trebalo da počne u 15:00 sati, objavio je to na zvaničnom sajtu Charles Michel. Doći će mnogi političari, lideri stranaka iz BiH, a do sada prisustvo nije potvrdio samo lider SDS-a Mirko Šarović.Ima i onih koji prisustvo jesu potvrdili, ali su unaprijed najavili neku vrstu opstrukcije rješenja.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović rekao je kako neće sjediti u istoj prostoriji sa Komšićem niti potpisivati bilo kakvu izjavu s njim.

Uoči sastanka sa Michelom, Dodik je iznio uobičajene negativne stavove prema međunarodnoj zajednici i kazao kako je jedna od tačaka i osuda ruske agresije na Ukrajinu što je naveo kao neprihvatljivo politici Republike Srpske.

“Lijepo ću im to reći u Briselu. Traže da se mnoge stvari istaknu u rezoluciji, a jedna od njih je da, eto mi osuđujemo agresiju Rusije na Ukrajinu. Vjerujem da postoji konsenzus među nama iz Republike Srpske i da ćemo reći da osuđujemo rat, a ne da kvalifikujemo šta je agresija, a šta ne”, rekao je Dodik.

Inače, izjava koju politički lideri trebaju da potpišu ima 12 tačaka koje bi trebalo da trasiraju mapu puta BiH s ciljem sticanja kandidatskog statusa u EU.

Teme će biti dosta usmjerene na 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, plus problem izmjena Izbornog zakona u kojem Bošnjaci i Hrvati ne mogu da se dogovore oko Doma naroda Federacije BiH, a što koči skoro sve procese u tom entitetu. Također, nova geopolitička situacija će napraviti razliku u temama.

Izjava, odnosno dokument će biti pokušaj konkretiziranja osnovnih problema i pokazivanja namjere njihovog rješavanja. To bi nam, ukoliko bi bilo uspješno, donijelo pozitivne prednosti iz Evropske unije. Međutim, sudeći po atmosferi koja vlada pred odlazak, pokušaj će propasti, a BiH će nastaviti da tapka u istom smjeru kao i prethodnih 25 godina, piše Klix.

Povezani postovi
Related

Premijer Novalić na otvaranju obnovljene Banje Reumal u Fojnici

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić prisustvovao je svečanom otvaranju...

Parlament Federacije BiH odbio na dnevni red uvrstiti povećanje invalidnina

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine odbio je na današnji...

Operativna akcija „Blinker“ – slobode lišene četiri osobe

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)...

SRAMOTNO: U istom danu političari sebi povećali plate za 500 KM, a odbili smanjenje cijena goriva za građane!

Jučerašnje zasjedanje Parlamentarne skupštine BiH pokazalo je ko su...