U RS cijena skočila za 200 KM: U FBiH neće poskupjeti registracija vozila!?

/

Odlazak stanovnika iz Federacije BiH u susjedni entitet Republika Srpska kako bi po povoljnijoj cijeni registrirali automobil postaje prošlost. 

Zakon na snazi

Naime, u ovom bh. entitetu došlo je drastičnog poskupljenja registracije vozila, jer su se osiguravajuća društva koja posluju na teritoriji Republike Srpske dogovorila da poštuju zakon i ukinu popuste, odnosno bonuse koji su do sada korišteni, piše Avaz.ba

U suštini, osiguravajuća društva više neće biti u mogućnosti da daju maksimalan bonus po polisi od automobilske odgovornosti, koji je iznosio do 50 posto, što praktično znači da će vlasnik prosječnog automobila koji nije imao prijavljene štete na vozilima registraciju plaćati oko 200 KM skuplje.

S druge strane, iz Agencije za nadzor osiguranja FBiH kazali su nam da do poskupljenja neće doći, jer se u FBiH i ranije poštovao zakon.

– Sva društva koja posluju na tržištu Federacije BiH dužna su u svom radu postupati na način kako je to regulirano odlukama koje su na snazi. S obzirom na to da je obaveza društava da postupaju prema jedinstvenom cjenovniku i tarifi premije, ne postoji mogućnost poskupljenja sve dok su navedene odluke na snazi – objasnili su nam.

Idu prijave

Dalje navode kako je Agencija u svom radu, postupajući prema službenoj dužnosti, ali i prijavama drugih lica, utvrdila da postoji nezakonito postupanje na tržištu osiguranja Federacije BiH.

U skladu s tim, izrečeni su prekršajni nalozi i zakonom propisane mjere nadzora.

Tehnički pregled

Podsjećamo, odlukom Vlade FBiH više se ne priznaje tehnički pregled koji je urađen u Republici Srpskoj. To znači da stanovnici FBiH više neće moći registrirati vozilo, uz dokaz o izvršenom pregledu vozila, u RS.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Koliko je BiH uradila na prilagođavanju privrede obnovljivim izvorima energije

Evropska komisija uvela je prošle jeseni mehanizam za ugljično...

U BiH pljuskovi i grmljavina: Evo šta nas očekuje za vikend

U BiH se očekuje umjereno, ponegdje pretežno oblačno i...

Više od 50 posto ispitane djece u BiH doživjelo neprijatnosti na internetu

Prema istraživanju Vijeća Evrope, svaki peti maloljetnik doživio je...