Hoće li građani u RS uskoro imati veće račune za struju?

/

Iako vlast u Republici Srpskoj tvrdi da neće doći do poskupljenja cijene električne energije, računi bi od sljedeće godine mogli biti veći zbog mogućeg povećanja mrežarina.

Naime, svih pet operatora distributivnih sustava u RS podnijeli su Regulatornoj komisiji za energetiku RS zahtjev za povećanje cijena mrežarina koje u računu za električnu energiju učestvuju gotovo 50 odsto.

Svih pet distributivnih preduzeća u RS uključujući i Elektrokrajinu podnijeli su zahtjev za provođenje tarifnog postupka za određivanje naknade za korišćenje distributivne mreže. Kao razlog navode enormna poskupljenja repromaterijala za održavanje mreže i činjenicu da je zadnji tarifni postupak proveden 2015. godine. U Regulatornoj komisiji potvrdili su da se zahtjevi pregledaju i da se odnose na sve kategorije potrošnje.

“Ne možemo jednoznačno reći koliko će Regulatorna komisija utvrditi opravdane naše troškove jer su cijene materijala povećane od 30-150 odsto u zavisnosti od vrste materijala koji mi koristimo na održavanju mreže”, navodi Predrag Klincov, portparol ZP “Elektrokrajina” a.d. Banjaluka.

“U skladu sa Tarifnom metodologijom Regulatorna komisija će nakon pregleda dostavljenih zahtjeva i dokumentacije, kao i eventualnih dopuna, donijeti odluku o provođenju tarifnog postupka i održavanju javnih rasprava, te izdati obavještenje za javnost. Konačna odluka po zahtjevima operatora distributivnog sistema biće donesena do kraja ove godine”, navode iz Regulatorne komisije za električnu energiju RS.

Mrežarine u računu za električnu energiju učestvuju oko 50%. To znači da će ukoliko se odobri povećanje ove naknade nezavisno od cijene električne energije računi biti veći. Sve je spremno za poskupljenje, iako vlast pred izbore to ne želi priznati, ističe predsjednik Odbora za privredu u Narodnoj skupštini RS.

“Neće doći do povećanja cijene električne energije koja dolazi iz proizvodnih preduzeća iz sistema EP RS ali će će računi građana i provrede biti značajano uvećani zbog povećanja cijena mrežarina”, ističe Maksim Skoko, potpredsjednik SPS-a i predsjednik Odbora za privredu u NSRS.

“Vi znate da je regulator nezavisno tijelo, nezavisno od Vlade i ministarstva i mi na njega ne možemo uticati. Ali sam siguran da će regulator ozbiljno voditi računa o tome da se u ovom trenutku ne povećava ta vrsta naknada, a za nas je jako važno da se ne povećava cijena energije”, kaže Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS.

Ukoliko Regulatorna komisija odobri, novi tarifni postupak bi se primjenjivao od 1. 1. 2023. i važio bi naredne tri godine.

Izvor: Akta.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Prepolovljen broj korisnika u BiH: Fiksna telefonija izumire

Ukupan broj aktivnih fiksnih telefonskih linija u prvom kvartalu...

Javne ličnosti u BiH nakon što odsluže kaznu u zatvoru, MOGU SE VRATITI POLITIČKOM ŽIVOTU

Političari u BiH koji su osuđeni ili se nalaze...

Privremena suspenzija i smanjenje cariskih stopa povećali rast ulaganja i izvoza

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvješće Ministarstva vanjske trgovine...