Tikvice se smatraju voćem, ali se širom svijeta, pa tako i kod nas, spremaju kao povrće. U kori se nalazi većina hranjivih tvari poput vitamina B i C, pa ih nije poželjno guliti!
Podstiču varenje
U sto grama tikvica nalazi se jedan gram prehrambenih vlakana, zbog čega se ovo ljetno povrće preporučuje jesti osobama koje pate od zatvora. Ne samo da zasićuje te podstiče varenje već i čisti crijeva od toksina.
Pomagač pri mršavljenju
Tikvice su dijetalna namirnica jer više od 90 posto ploda čini voda. Ne čudi stoga što se u stotinak grama nalazi tek 16 kalorija. Najbolje ih je lagano prepržiti na malo zdravih masti s drugim ljetnim povrćem.
Snižavaju pritisak
Tikvice su odličan izvor vitamina B i C te kalijuma, koji reguliše rad srca, snižava pritisak te sprečava razne bolesti kardivaskularnog sistema. Imajte na umu da se većina nutrijenata nalazi u kori, pa nemojte guliti plodove tokom pripreme.
Ubrzavaju zarastanje rana
Ovo ljetno povrće ima i značajne količine mangana, koji je ključan za proizvodnju aminokiseline prolina. Prolin podstiče stvaranje kolagena u koži čineći je zdravijom, ali i ubrzava proces zarastanja rana na tom najvećem ljudskom organu, pišu Nezavisne novine.