Tikvica pomaže u gubitku kilograma

/

Tikvice se smatraju voćem, ali se širom svijeta, pa tako i kod nas, spremaju kao povrće. U kori se nalazi većina hranjivih tvari poput vitamina B i C, pa ih nije poželjno guliti!

Podstiču varenje

U sto grama tikvica nalazi se jedan gram prehrambenih vlakana, zbog čega se ovo ljetno povrće preporučuje jesti osobama koje pate od zatvora. Ne samo da zasićuje te podstiče varenje već i čisti crijeva od toksina.

Pomagač pri mršavljenju

Tikvice su dijetalna namirnica jer više od 90 posto ploda čini voda. Ne čudi stoga što se u stotinak grama nalazi tek 16 kalorija. Najbolje ih je lagano prepržiti na malo zdravih masti s drugim ljetnim povrćem.

Snižavaju pritisak

Tikvice su odličan izvor vitamina B i C te kalijuma, koji reguliše rad srca, snižava pritisak te sprečava razne bolesti kardivaskularnog sistema. Imajte na umu da se većina nutrijenata nalazi u kori, pa nemojte guliti plodove tokom pripreme.

Ubrzavaju zarastanje rana

Ovo ljetno povrće ima i značajne količine mangana, koji je ključan za proizvodnju aminokiseline prolina. Prolin podstiče stvaranje kolagena u koži čineći je zdravijom, ali i ubrzava proces zarastanja rana na tom najvećem ljudskom organu, pišu Nezavisne novine.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Meteorolozi objavili kakvo bi nas vrijeme moglo očekivati za prvomajske praznike

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) objavio je srednjoročnu prognozu sa...

Bolest bubrega tiho se javlja: Jedan rani simptom može biti upozorenje

Smrtnost povezana s bubrežnom bolesti raste iz godine u...

Dosadila vam je klasična, za Bajram napravite kokos baklavu

Iako su u tradiciji regije najpopularnije baklave s orasima,...

Zeničanin Irdin Dinči snima tri nove pjesme, krije ime kolege sa kojim je uradio duet

Irdin Dinči uskoro ulazi u studio kako bi snimio...