Zahvaljujući privrednicama najljepši plač odjekuje obnovljenim porodilištem Opće bolnice Tešanj

/

Često ćete čuti rečenicu da vas najbolje može razumjeti neko ko je već prošao identičnu situaciju kao i vi. Zbog toga svaku majku, njenu sreću, suze radosnice prilikom porođaja, uzimanje u naručje jednog novog života koje su donijele na svijet, prvi plač bebe, najbolje mogu razumjeti žene koje su se već ostvarile u toj ulozi.

Prvi plač novorođenjčeta, onaj koji se ujedno smatra i najradosnijim plačem na svijetu, kada se prolama hodnicima porodilišta, s velikom radošću dočekuje i medicinsko osoblje, koje s osmijehom bodri i hrabri ženu kroz cijeli tok porođaja.

Beba koja je rođena 08. juna na porođajnom odjelu Opće bolnice Tešanj

Ipak, čitajući, gotovo svakodnevno, iskustva žena iz porodilišta, da se zaključiti kako se u bh. zdravstvo ulaže jako malo. Porodilje širom BiH, uprkos velikoj požrtvovanosti doktora/ica, mednicinskih sestara, svjedoče kako su baš ove ustanove, koje bi trebale biti najsvjetlije i najradosnije, postale tamne i neuslovne.

Kako su i same iskuile čari porođaja, te kako bi budućim mamama pružile ugođaj porođaja „kao kod kuće“, tešanjske privrednice su, zajedno s načelnicom odjela za ginekologiju i akušerstvo primarijus mr. sci. med. Mešić-Đogić dr. Larisom, odlučile obnoviti dio porodilišta Opće bolnice Tešanj. Od novca koji je skupljen, preko 30.000 KM, za sve porodilje kupljene su nove spavaćice, posteljina, madraci, kreveti za bebice, kao i namještaj.

Primarijus mr. sci. med. Mešić-Đogić dr. Larisa

– Želim se zahvaliti našim privrednicama koje su se odazvale svim akcijama za Opću bolnicu Tešanj. Mislim da naša priča ovdje ima dobru osnovu. Prepoznaju da moraju biti podrška lokalnoj zajednici, jer su oni i korisnici naših usluga. S mojim dolaskom sagledala sam potrebe našeg odjela i oni su se jako brzo odazvali, pogotovo su se žene u privredi senzibilizirale na porodilište. Prvi ko se odazvao akciji za porodilište jeste Don Ilija iz župe Jelah. Njegov župni odbor sa mojom prijateljicom Angelom Rajkovača se odazvao s nekom većom donacijom za porodilište gdje smo u potpunosti izrekonstruirali dio sa madracima i sada su potpuno novi. To su stvari koje su bile toliko loše i stare da oni koji su vidjeli te slike mogu da znaju o čemu se tu radilo. Ovim smo dobili humaniji prostor za jedan najdostojanstveniji čin, a to je čin rađanja u životu. S donacijom privrednika kupili smo spavaćice za porodilje i namještaj. Tu nas je podržala firma Trend-Tex sa veliku količinom posteljine i spavaćica, njima sam stvarno zahvalna u tom segmentu i mislim da smo se obezbjedili u narednom periodu. Firma Process d.o.o. Tešanj, s obzirom da je to njihova uska djelatnost nam je donirala namještaj, a ostale firme su išle u jedan integralni proces skupljanja novca – kazala jeza ZOS radio primarijus dr. Larisa Mešić-Đogić.

U periodu od nekih deset mjeseci intenzivno se radilo na obnovi porodilišta, a brojne kompanije poput: Process doo Tešanj, Autocentra Školjić Tešanj, Madi d.o.o., DanialS doo, Planjax komerc, Trend Tex Doboj Jug, Manoxo, Udruženje „Ruka“ Kalošević, Mega diskont-Yimor i ZOS radija, dale su svoj doprinos, te je konačno stigao i posljednji dio ove slagalice, a to su dugoočekivani bebi krevetići.

Dugoočekivani novi krevetići za bebe

– Pored tog namještaja koji smo imali tu su i bebi krevetići, koji su nam stigli prošle sedmice, koji će definitivno poslužiti svojoj svrsi, u narednih deset do petnaest godina. To je kako kažu „Mercedes“ u tom svijetu, vrhunskog kvaliteta, te više nema opasnosti kada novorođenjče leži u krevetiću hoće li se zagrcnuti. Namjenjen je za sve moguće položaje. Za to su se organizirale žene privrednice koje su nam skupile novac. Dominantna je tu firma MADI i ove ostale firme koje su učestvovale u toj akciji.

Reakcije porodilja

Primarijus dr. Larisu upitali smo je su li  tešanjske privrednice koje su učestvovale u ovom projektu već bile na odjelu za ginekologiju i akušerstvo Opće bolnice Tešanj.

– Najveći broj njih jeste i zato su se odazvale u tom broju. Ono što je jako lijepo jeste da su neke od njih došle poslije, nakon donacije i rekle su: „Jao kakva promjena“. Neki od članova njihovih porodica su došle tu i to je bio pozitivan efekat same akcije. Impresija takvih porodilja i članova porodice donatora je uvijek pozitivna i kažu da je sada to neki drugi prostor. Od dobrog može bolje i uvijek može bolje. Ima tu još prostora za dalje aktivnosti. Prije ovoga smo imali isto jednu tešku priču, gdje nam je otkazao ultrazvuk, kada su se firme MADI i Inter, odazvali, u ljeto 2019., neposredno pred COVID i kupile nam novi ultrazvučni aparat, bez koga mi jednostavno ne bismo mogli da radimo našu dijagnostiku.

Dr. Mešić-Đogić nam je kazala da je obnova porodilišta uveliko olakšala posao i medicinskom osoblju.

– Apsolutno. Volimo reći da dvije trećine svog života mi provedemo ovdje. Sigurno sami poboljšani uslovi u samom procesu rada su olakšali nama koji smo direkto uslovljeni da radimo i boravimo tu. Sama djelatnost naša je uslovljena time i mislim da jeste, ali to je samo početak te priče, ozbiljna porodilišta u ozbiljnim kućama izgledaju potpuno drugačije, nego što izgleda porodilište Tešanj. Evo mi se nadamo da će svijest ljudi napredovati, da pored tih sredstava koje ima bolnica, jer su nam javne ustanove na marginama svih događaja, neka donatorska sredstva ćemo i dobiti od donatora – kazala je dr. Larisa i dodala koji su im naredni planovi.

– Ovom prilikom želim najaviti veliki projekat gdje ćemo u narednom periodu raditi rekonstrukciju kompletnog porodilišta i izgradnju operacionog trakta, koji će biti integralno, uz samo porodilište. Mi smo zaista uzrelili za to. U prošloj godini smo imali preko 300 operativnih zahvata, a bila je COVID godina gdje je hladni program praktički bio obustavljen, bilo je oko 33%  carskih rezova, operativno završenih porođaja. Mi smo uzrelili da imamo operacionu salu u sklopu porodilišta, odnosnu u sklopu odjela ginekologije i to je jedan veliki projekat koji nam slijedi. Ne sumnjam da ćemo imati podršku lokalne zajednice, jer su uvijek bili tu uz nas, tako da, mislim, da će i to u narednom  periodu doći na red. Već su arhitekte dolazile, posjetile prostor u razgovoru sa menadžmentom i samnom koje je to idealno prostorno rješenje, da bismo razinu naših usluga digli na maksimum ovog ranga ustanove.

Poslije tri sata budi majstor u svom poslu

U tešanjsko porodilište dolaze pacijentice iz četiri općine, a to je mnogo posla za sve zaposlene na ovom odjelu.

– U ovom porodilištu otprilike gravitira oko 100 hiljada korisnica, iz četiri općine, a to su Tešanj, Usora, Maglaj i Doboj Jug. Godišnje je to oko 638 porođaja i jako sam ponosna na taj podatak. Prateći statistiku, pd prošle imamo nekoliko porođaja više za ovu godinu i nadam se da će natalna politika ići u tom smjeru i da će ih biti više – ističe dr. Mešić-Đogić te dodaje da pored nje na ovom odjelu je još četiri specijalista ginekologije i akušerstva, te su u planu angažirati još dva scecijalizanta.

– Zajedno samnom imamo još četiri specijaliste ginekoligije i akušerstva. U planu smo angažirati još jednog do dva specijalizanta, kako bismo strateški osnažili odjel i pripremili ga za smjenu generacije. Kada se na četiri čovjeka rasporedi 30 dana, vrlo je jednostavno i uvijek je neko od nas iz dežure, a ovo troje preuzima dnevni posao, operacionu salu, rađaonu i dežurstvo. Na 100 hiljada stanovnika, mislim da je to poprilično malo, ali evo mi se nekako borimo i ako nismo dežurni mi smo u pripravnosti.

Doktorica Larisa nam je otkrila i koliko jedan porođaj može zakomplikovati dežurstvo.

– U porodiljstvu je neobična stvar. Nekada možete imati dva ili tri, nekada niti jedan, dok nekada možete imati čak sedam porođaja. Poenta svega jeste da vam nekada jedan porođaj može otežati dežurstvo, kao da ste imali još drugih pet. Zašto? Vi poslije tri sata imate samo jednog čovjeka na odjeljenju. Imate anesteziologa koji je u pripravnosti kod kuće, jednu sestru u porodilištu i jednu sestru na ginekoligiji. Poslije tri sata sve se svodi na to snađi se budi majstor u svom poslu.

 

“Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz projekat PRO-Budućnost. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a”.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Historijski uspjeh dječaka iz NK TOŠK-a na Međunarodnom turniru Čin Čin

Protekla tri dana selekcija 2016, Omladinskog pogona NK TOŠK...

Firma Salkić Tešanj prijatelj Mješovite srednje škole

U realizaciji projekta Mješovite srednje škole Tešanj "Jedan privrednik,...

JP RAD Tešanj primjer dobre prakse: Učešće u MEG projektu

Komunalno preduzeće već nekoliko godina zajedno sa Općinom Tešanj,...

Sutra sjednica osnivačkog odbora Snage naroda Tešanj

Kako nezvanično saznaje naš portal za sutra je zakazana...