Potražnja za automobilima u EU pala deseti mjesec zaredom

/

Potražnja za novim automobilima u EU ponovo je oslabila u maju, deseti mjesec zaredom, odražavajući probleme u nabavnim lancima i smanjenu kupovnu moć građana zbog inflacije. 

U EU je u maju registrirano 791.546 novih automobila, za 11,2 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, utvrdilo je evropsko udruženje proizvođača automobila ACEA u izvještaju objavljenom u četvrtak, prenosi Biznisinfo.ba

Iako je pad blaži nego u aprilu kada se potražnja smanjila za 20,6 posto, označava nastavak silaznog trenda deseti mjesec zaredom.

Sva četiri vodeća tržišta bilježila su dvocifreni pad potražnje, a najveći je bio u Italiji gdje se smanjila za 15,1 posto.

Slijedi Španija s 10,9-postotnim padom, a blizu su i Njemačka i Francuska koje su bilježile 10,2 odnosno 10,1 posto manje registriranih novih automobila nego u prošlogodišnjem maju.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Građevinske kompanije u Hrvatskoj nemaju dovoljno radnika, ne pomažu ni veće plaće

Nedostatak djelatnika te visoke cijene rada i materijala usporavaju...

Von der Leyen: Zabrana TikToka u EU nije isključena

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je...

Zabranjuju TikTok: Hoće li američka vlada ugasiti ovu društvenu mrežu

Sa 360 glasova "za", i svega 58 "protiv" izglasan...

Dva državljana BiH uhapšena u Njemačkoj zbog šverca oružja

Pripadnici njemačke policije su u opsežnoj akciji uhapsili dva...