Potražnja za automobilima u EU pala deseti mjesec zaredom

/

Potražnja za novim automobilima u EU ponovo je oslabila u maju, deseti mjesec zaredom, odražavajući probleme u nabavnim lancima i smanjenu kupovnu moć građana zbog inflacije. 

U EU je u maju registrirano 791.546 novih automobila, za 11,2 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, utvrdilo je evropsko udruženje proizvođača automobila ACEA u izvještaju objavljenom u četvrtak, prenosi Biznisinfo.ba

Iako je pad blaži nego u aprilu kada se potražnja smanjila za 20,6 posto, označava nastavak silaznog trenda deseti mjesec zaredom.

Sva četiri vodeća tržišta bilježila su dvocifreni pad potražnje, a najveći je bio u Italiji gdje se smanjila za 15,1 posto.

Slijedi Španija s 10,9-postotnim padom, a blizu su i Njemačka i Francuska koje su bilježile 10,2 odnosno 10,1 posto manje registriranih novih automobila nego u prošlogodišnjem maju.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Emotivna objava Usame Zukorlića: Otkrio gdje je umrla njegova majka

Usame Zukorlić na svom zvaničnom Facebook profilu objavio je emotivnu...

Potvrđeno: Poginuo iranski predsjednik i svi putnici u helikopteru

Ebrahim Raisi, predsjednik Irana, poginuo je u helikopterskoj nesreći,...

Značajan pad prodaje pesticida u EU

Došlo je do upadljivog pada količine pesticida prodatih u...

Švicarska je pobjednik Eurosonga, Hrvatska na drugom mjestu

Švicarska je pobjednik 68. izdanja muzičkog takmičenja Eurosong koje...