Građani Velike Britanije sve više koriste bicikla i javni prijevoz

/

Britanci sve više koriste bicikla i javni prijevoz, i to usljed poskupljenja goriva. Prosječna cijena punjenja automobila gorivom sada je viša od 100 funti, a na početku marta bila je 84 dolara.

Zbog toga je broj onih koji se koriste autobusom od početka marta porastao za više od milion, dok je broj biciklističkih vožnji duplo veći od uobičajnog, prenosi Klix.ba

Od marta do maja broj građana Velike Britanije koji sedmično koriste prijevoz autobusom porastao je sa 12 na 15 posto. Na internetskom oglasniku eBay potražnja za polovnim biciklima od marta do maja je porasla za 27 posto.

U Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) smatraju da bi energetska kriza mogla ubrzati korištenje sredstava za prijevoz koja su manje štetna po okoliš. Italija, Njemačka i Irska su među evropskim državama koja su snizile cijene javnog prijevoza.

U Međunarodnoj energetskoj agenciji (IEA) dali su savjete kako se može smanjiti ovisnost o ruskim energentima i uštedjeti novac. Među njima su i oni savjeti koje pojedini smatraju da nisu prihvatljivi. Jedan od njih je da se temperatura unutrašnjih prostorija snizi za jedan stepen celzijov. Osim toga, preporučuje se rad od kuće kad god je to moguće i smanjivanje brzine na autocestama.

Povezani postovi

Cijena ove namirnice skače u nebo

Cijena maslinovog ulja u Evropskoj uniji je u januaru...

Poršeom se zabio u državljane BiH pa pokušao da prevari policiju

Na isključenju sa njemačkog auto-puta A96 sinoć je došlo...

Školski policajac našao nož u ruksaku učenika Osnovne škole “Vladislav Ribnikar”

Školski policajac jutros je u ruksaku jednog od učenika...

DNK analize otkrile tok migracija prije 3.000 godina, Balkan među najraznolikijim područjima

Analiza DNK više hiljada pojedinaca iz antičkog perioda sada...