Boja kupaćeg kostima vašeg djeteta može mu spasiti život

Datum:

Topli dani su konačno stigli i imamo cijelo ljeto pred nama. U dječjem iščekivanju završetka škole i nestrpljenju oko početka godišnjeg odmora za odrasle, pomalo završavamo s pripremama za toplu sezonu i opskrbljujemo se potrepštinama za plažu.

Kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom, kratka i prozračna odjeća i kupaći kostimi su na vrstu popisa potrebnih stvari. Kada kupujete kupaći kostim za svoje dijete ovog ljeta, stručnjaci tvrde da biste trebali uzeti u obzir boju, uz veličinu i stil, kako piše stranica Motherly. a prenosi Radiosarajevo.ba

ALIVE Solutions Inc., organizacija koja se bavi sigurnosnim mjerama u vodi, izvela je test u jezeru i bazenu s bijelim dnom. U oba slučaja otkrili su da su neonske boje kupaćih kostima lakše uočljive na dubini od 50 centimetara.

Ono što je iznenadilo i stručnjake i širu populaciju su rezultati uočljivosti ostalih boja.

“Kupaće kostime različitih boja smo u eksperimentu postavili na površinu vode, promatrali smo ih s obale i s blago povišene pozicije, simulirajući uslove u kojima promatrate dijete iz broda ili s pristaništa”, ALIVE Solutions je naveo u objavi, piše Index.

U testu u bazenu tim je uspoređivao kostime različitih boja pod vodom i simulirao situaciju u kojoj se dijete u takvom kostimu bori da ispliva na površinu. Opet su se istaknule neonske boje poput ružičaste, narančaste i žute.

Boje koje je bilo najteže uočiti su bijela i svijetloplava, a najbolji izbor bi bile neonsko ružičasta i neonsko narančasta“, objasnili su ALIVE Solutions.

“Iako se tamnije boje mogu uočiti u bazenu sa svijetlim dnom, često se mogu zamijeniti s hrpom lišća, prljavštine ili sjenom pa se dobro kloniti tih boja koliko je moguće”, otkrili su.

“Također zapamtite”, dodali su, “svijetle i kontrastne boje pomažu da ih bolje uočite, ali nije važno koju boju kupaćih kostima vaša djeca nose ako ih pomno ne nadzirete i aktivno ne pratite!”

Američki Crveni križ preporučuje uvijek imati odabranog nadležnog “čuvara” čija je isključiva odgovornost nadzirati djecu tokom igre u vodi. Stručnjaci kažu da se tragedije mogu dogoditi kada grupe odraslih pretpostave da onaj drugi drži djecu na oku.

Povezani postovi
Related

Čaša hladne vode u vrelim ljetnim danima je “smrt” za organizam

Kad temperatra poraste, nema ničeg ljepšeg, ukusnijeg i slađeg...

Tajna savršenog tijesta za pizzu je u jednom sastojku koji svi imamo u kuhinji

Pizza je tako ukusno, a tako jednostavno jelo koje se...

Dosadne kućne muhe vole vrućinu: Evo kako ih ljeti možete držati dalje od svog doma

Kako sunce sve jače grije, većina ljudi zbog cirkuliranja...

Napravite sami prirodni losion za sunčanje koji sadrži zaštitne faktore

Ako želite prirodnu zaštitu za kožu od sunca, zaboravite...