Boja kupaćeg kostima vašeg djeteta može mu spasiti život

/

Topli dani su konačno stigli i imamo cijelo ljeto pred nama. U dječjem iščekivanju završetka škole i nestrpljenju oko početka godišnjeg odmora za odrasle, pomalo završavamo s pripremama za toplu sezonu i opskrbljujemo se potrepštinama za plažu.

Kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom, kratka i prozračna odjeća i kupaći kostimi su na vrstu popisa potrebnih stvari. Kada kupujete kupaći kostim za svoje dijete ovog ljeta, stručnjaci tvrde da biste trebali uzeti u obzir boju, uz veličinu i stil, kako piše stranica Motherly. a prenosi Radiosarajevo.ba

ALIVE Solutions Inc., organizacija koja se bavi sigurnosnim mjerama u vodi, izvela je test u jezeru i bazenu s bijelim dnom. U oba slučaja otkrili su da su neonske boje kupaćih kostima lakše uočljive na dubini od 50 centimetara.

Ono što je iznenadilo i stručnjake i širu populaciju su rezultati uočljivosti ostalih boja.

“Kupaće kostime različitih boja smo u eksperimentu postavili na površinu vode, promatrali smo ih s obale i s blago povišene pozicije, simulirajući uslove u kojima promatrate dijete iz broda ili s pristaništa”, ALIVE Solutions je naveo u objavi, piše Index.

U testu u bazenu tim je uspoređivao kostime različitih boja pod vodom i simulirao situaciju u kojoj se dijete u takvom kostimu bori da ispliva na površinu. Opet su se istaknule neonske boje poput ružičaste, narančaste i žute.

Boje koje je bilo najteže uočiti su bijela i svijetloplava, a najbolji izbor bi bile neonsko ružičasta i neonsko narančasta“, objasnili su ALIVE Solutions.

“Iako se tamnije boje mogu uočiti u bazenu sa svijetlim dnom, često se mogu zamijeniti s hrpom lišća, prljavštine ili sjenom pa se dobro kloniti tih boja koliko je moguće”, otkrili su.

“Također zapamtite”, dodali su, “svijetle i kontrastne boje pomažu da ih bolje uočite, ali nije važno koju boju kupaćih kostima vaša djeca nose ako ih pomno ne nadzirete i aktivno ne pratite!”

Američki Crveni križ preporučuje uvijek imati odabranog nadležnog “čuvara” čija je isključiva odgovornost nadzirati djecu tokom igre u vodi. Stručnjaci kažu da se tragedije mogu dogoditi kada grupe odraslih pretpostave da onaj drugi drži djecu na oku.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Meteorolozi objavili kakvo bi nas vrijeme moglo očekivati za prvomajske praznike

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) objavio je srednjoročnu prognozu sa...

Bolest bubrega tiho se javlja: Jedan rani simptom može biti upozorenje

Smrtnost povezana s bubrežnom bolesti raste iz godine u...

Dosadila vam je klasična, za Bajram napravite kokos baklavu

Iako su u tradiciji regije najpopularnije baklave s orasima,...

Zeničanin Irdin Dinči snima tri nove pjesme, krije ime kolege sa kojim je uradio duet

Irdin Dinči uskoro ulazi u studio kako bi snimio...