Boja kupaćeg kostima vašeg djeteta može mu spasiti život

/

Topli dani su konačno stigli i imamo cijelo ljeto pred nama. U dječjem iščekivanju završetka škole i nestrpljenju oko početka godišnjeg odmora za odrasle, pomalo završavamo s pripremama za toplu sezonu i opskrbljujemo se potrepštinama za plažu.

Kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom, kratka i prozračna odjeća i kupaći kostimi su na vrstu popisa potrebnih stvari. Kada kupujete kupaći kostim za svoje dijete ovog ljeta, stručnjaci tvrde da biste trebali uzeti u obzir boju, uz veličinu i stil, kako piše stranica Motherly. a prenosi Radiosarajevo.ba

ALIVE Solutions Inc., organizacija koja se bavi sigurnosnim mjerama u vodi, izvela je test u jezeru i bazenu s bijelim dnom. U oba slučaja otkrili su da su neonske boje kupaćih kostima lakše uočljive na dubini od 50 centimetara.

Ono što je iznenadilo i stručnjake i širu populaciju su rezultati uočljivosti ostalih boja.

“Kupaće kostime različitih boja smo u eksperimentu postavili na površinu vode, promatrali smo ih s obale i s blago povišene pozicije, simulirajući uslove u kojima promatrate dijete iz broda ili s pristaništa”, ALIVE Solutions je naveo u objavi, piše Index.

U testu u bazenu tim je uspoređivao kostime različitih boja pod vodom i simulirao situaciju u kojoj se dijete u takvom kostimu bori da ispliva na površinu. Opet su se istaknule neonske boje poput ružičaste, narančaste i žute.

Boje koje je bilo najteže uočiti su bijela i svijetloplava, a najbolji izbor bi bile neonsko ružičasta i neonsko narančasta“, objasnili su ALIVE Solutions.

“Iako se tamnije boje mogu uočiti u bazenu sa svijetlim dnom, često se mogu zamijeniti s hrpom lišća, prljavštine ili sjenom pa se dobro kloniti tih boja koliko je moguće”, otkrili su.

“Također zapamtite”, dodali su, “svijetle i kontrastne boje pomažu da ih bolje uočite, ali nije važno koju boju kupaćih kostima vaša djeca nose ako ih pomno ne nadzirete i aktivno ne pratite!”

Američki Crveni križ preporučuje uvijek imati odabranog nadležnog “čuvara” čija je isključiva odgovornost nadzirati djecu tokom igre u vodi. Stručnjaci kažu da se tragedije mogu dogoditi kada grupe odraslih pretpostave da onaj drugi drži djecu na oku.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Serviser upozorava kada klima uređaj može da se zapali

Tokom tropskih dana klima uređaji rade punom parom. U...

Super savjeti koji će vam pomoći da smršate kod kuće

Gubitak težine je stvar koja sada počinje da brine...

SAVJETI APOTEKARA Lijekove čuvajte na temperaturi ispod 25 stepeni

Neodgovarajuće čuvanje lijekova, usljed nedovoljnog stepena zdravstvene edukacije, predstavlja...

INZ: Prijete nam sunčanica i toplotni udar, koje su razlike, kako ih prevenirati

Iako tokom cijele sedmice bilježimo visoke temperature, meteorolozi su...