Korajlić: Bh. pravosuđe godinama bez napretka u procesuiranju privrednog kriminala i korupcije

/

Transparency International BiH (TI BiH) svake godine objavljuje podatke vezano za sankcioniranje korupcije u BiH koji pokazuju da već godinama nema nikakvog napretka, niti efikasnijeg pristupa pravosuđa u tim predmetima, te da je se slučajevi visoke korupcije, poput afera Bosnalijek, Pandora ili Bobar banka, nedovoljno efikasno procesuiraju.

Pravosuđe se, kako kaže izvršna direktorica TI BiH Ivana Korajlić, često suočava sa političkim pritiscima, što dodatno utječe na efikasnost procesuiranja korupcije. Međutim, dodaje ona, ogromna je i diskrecija tužilaca za koji će predmet pokrenuti istragu, a za koji ne i to bez nekih posebnih obrazloženja. Zbog toga postoji, kako je rekla, selektivan pristup koji je praktično omogućen zakonskim okvirom i zakonima koji regulišu rad tužilaštava.

Razvlačenje po sudovima

Postoji više slučajeva koji se razvlače godinama bez konkretnog epiloga, poput slučaja vezanog za najveću farmaceutsku kompaniju u BiH Bosnalijek, a u kojem su zbog sumnje na kriminal istrage počele još 2011. godine. Do danas je podneseno više kaznenih prijava vezanih za privatizaciju i trgovanje dionicama „Bosnalijeka“, a nedavno je u vezi istraga koje se vode privođen i direktor Nedim Uzunović kojeg tužilaštvo tereti za pranje novca.

Osim ovog, jedan od takvih višegodišnjih slučajeva, podsjetila je Korajlić, vezan je za Pandoru, odnosno Upravu za indirektno oporezivanje koji je počeo ambiciozno sa velikim brojem ljudi pod istragom, velikim brojem optuženih, a kasnije se to sve svelo na mali broj ili samo jednu osobu. Svojevremeno je bilo 40 hapšenih, pretresanih ili samo osumnjičenih osoba koje su se dovodile u vezu sa kriminalom u UIO.

Sa druge strane, prema njenim riječima, predmeti koji obuhvataju veliki broj optuženih se iz procesnih razloga razvlače po sudovima – dovoljno je da se ne pojavi jedan od optuženih, ročišta se odlažu i ima nekoliko predmeta gdje suđenja traju i po desetak godina.

-S jedne strane imate pristup tužilaštava da će “iscjepkati” jedan veliki predmet da bi time sebi pojačali normu, a s druge strane ako to ne urade, ako se sve svede na jedan predmet sa velikim brojem optuženih, onda postoje problemi dužine trajanja procesa i ta suđenja traju u nedogled – navela je Korajlić.

Traje godinama

Dodaje da su pratili suđenja za neke slučajeve korupcije poput Bobar banke, predmeta koji traje već godinama, gdje su se za pojedine optužene mjenjali postupajući sudovi, zbog zdravstvenih razloga nisu bili prisutni, nisu dolazili na ročišta i slično.

– To još uvijek traje, iako je davno otvoren cijeli taj predmet i suđenje davno počelo. Dakle, ili se počne od nečeg velikog, pa spadne samo na nekolicinu ili se slučajevi jednostavno odbijaju procesuirati – navela je Korajlić.

Onima koji takvo stanje održavaju, prema njenim riječima, nije ni bitno kakve će poruke poslati u svijet. Međunarodni dužnosnici, a posebno predstavnici SAD-a, konstantno upozoravaju na problem korupcije u BiH i pozivaju pravosuđe na efikasnije djelovanje.

Prema neslužbenim informacijama koje ovih dana objavljuju mediji u BiH, nosioci pravosudnih funkcija mogli bi se suočiti i s američkim sankcijama ako se situacija s procesuiranjem korupcije ne popravi.

Izvor: Avaz.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Danas žrijebanje političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću

U skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i...

Direktan sudar kombija i auta: Četiri osobe povrijeđene

U Kaknju se u ranim jutarnjim satima dogodila teška...

Pljuskovi širom zemlje će rashladiti BiH, evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

U Bosni pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i...

Osobe sa navršenih 65 godina života se skidaju sa evidencije nezaposlenih, kako mogu ostvariti zdravstvenu zaštitu?

U Federaciji Bosne i Hercegovine osobe na evidenciji nezaposlenih...