Nefunkcionalnost nuklearnih reaktora prijeti nestašicom struje u Francuskoj

Datum:

Nadolazeća energetska kriza dovela je do toga da Francuska računa na svoje nuklearne elektrane kako bi je prebrodila.

Evropska unija pokušava obustaviti uvoz ruske nafte i plina zbog ruske agresije nad Ukrajinom.

Nuklearna energija osigurava oko 70 posto električne energije u Francuskoj, što je veći udio od bilo koje druge zemlje na svijetu.

No, oko polovice francuske atomske flote, najveće u Evropi, isključeno je iz mreže jer se oluja neočekivanih problema kovitla oko nacionalnog nuklearnog operatera, Electricite de France (EDF).

Uznemirujuća perspektiva

Prekidi u EDF-u, najvećem evropskom izvozniku električne energije, doveli su do pada proizvodnje nuklearne energije u Francuskoj na najniži nivo u gotovo 30 godina, gurajući iznos francuskih računa za struju na rekordno visok nivo, baš u trenutku kada rat u Ukrajini podstiče širu inflaciju.

Prema službenim podacima EDF-a, u sastavu te kompanije je 56 nuklearnih reaktora u 18 elektrana, što je daleko najveći potencijal nuklearki u EU te drugi, odmah iza SAD-a, na svijetu. No, New York Times tvrdi da od 56 raspoloživih reaktora gotovo polovica trenutno nije u funkciji zbog kvarova, remonta ili nedostatka rezervnih dijelova.

Umjesto da pumpa ogromne količine električne energije u Veliku Britaniju, Italiju i druge evropske zemlje koje okreću leđa ruskoj nafti, Francuska se suočava sa uznemirujućom perspektivom da se ove zime suoči s nestašicom električne energije i da mora uvoziti struju.

Rekordne vrijednosti

Problem zasigurno nije mogao doći u gorem trenutku jer su cijene nafte dosegle rekordne vrijednosti nakon što je Evropska unija pristala na embargo ruske nafte, pojačavajući ekonomsku krizu u Evropi i dodatno povećavajući troškove života koje Francuska i druge zemlje pokušavaju riješiti.

Cijena prirodnog gasa koji Francuska koristi da nadoknadi fluktuacije u energiji na nuklearni pogon, također je porasla. Ali rješavanje krize u EDF-u neće biti lako za tako kratko vrijeme.

Kako ruska agresija redefinira evropska energetska razmatranja, zagovornici nuklearne energije kažu da ona može pomoći da se premosti evropski deficit goriva, nadopunjujući promjenu koja je već bila u toku kako bi se energija vjetra, sunca i drugih obnovljivih izvora energije prilagodila ispunjavanju ambicioznih ciljeva klimatskih promjena.

Povezani postovi
Related

Inflacija se može usporiti i ukrotiti kroz niže poreze

„Rast cijena koji se dešava posljednjih mjeseci je samo...

U Beču uhapšen državljanin BiH: Zaplijenjen kokain vrijednosti 1,5 miliona eura

U bečkoj četvrti Penzing uhapšena su jučer trojica osumnjičenih...

Besplatni obroci za sve osnovce: Želimo na taj način spriječiti stvaranje razlika među djecom

Besplatni obrok za svakog učenika osnovne škole u Hvatskoj...

BMW-om divljao na autoputu: Vozio nevjerovatnih 252,8 kilometara na sat

Saobraćajna policija je na autoputu Miloš Veliki, kod Obrenovca u...