Napravite sami prirodni losion za sunčanje koji sadrži zaštitne faktore

/

Ako želite prirodnu zaštitu za kožu od sunca, zaboravite maslinovo i kantarionovo ulje.

Ono možda njeguje, ali nema zaštitnu funkciju. Prigrlite malinu, ulje jojobe ili kokosovo, koji sadrže zaštitne faktore.

Prirodni zaštitni faktor imaju:

Shea maslac – jedinstveni produkt afričke biljke shea osim što hrani i njeguje kožu, štiti je od UVA i UVB zračenja i sadrži prirodni zaštitni faktor 6.

Čileanski lješnjak – hladnim cijeđenjem dobija se ulje koje sadrži UVA zaštitu i zaštitni faktor.

Malina– biljno ulje sejmenki maline pravi je blagoslov za stresna stanja kože, među kojima je svakako i izlaganje sunčevim zracima. Kada je riječ o prirodnim biljnim uljima, malina sadrži UVA zaštitu, faktor oko 20.

Ulja jojobe, kokosa, susama, avokada takođe sadrže prirodne zaštitne faktore, ali vrlo niskog nivoa i zato je dobro koristiti ih za uobičajenu njegu kože lica i tijela.

Najčešće greške u korištenju priodnih sredstava za njegu

Maslinovo ulje za brže tamnjenje – maslinovo ulje možemo koristiti za njegu tijela prije odlaska na more i u preparatima nakon sunčanja, ali prilikom izlaganja sunčevim zracima nikako jer nema zaštitni faktor.

Maslinovo ulje + nekoliko kapi soka od limuna – limun, kao i većina citrusa je fotosenzibilan, tako da se ova kombinacija nikako ne preporučuje osim ako želite da zaradite mrlje po koži.

Kantarion – macerat gospine trave umjesto mlijeka za sunčanje – ovaj tradicionalni preparat za njegu kože takođe je fotosenzibilan, tj. njegovo nanošenje se ne preporučuje tokom izlaganja suncu. Ali, kantarion je izvrstan za njegu kože nakon sunčanja – djeluje protivupalno, odgovara djeci i odraslima.

Kako napraviti maslac za sunčanje

Otopite shea maslac. Može se jednostavno ostaviti bočica maslaca na suncu 15-ak minuta. Pomiješajte istu razmjeru shea maslaca i ulja čileanskog lješnjaka ili maline i smjesu koristite kao zaštitu od sunca.

Važno: Prirodni preparati za njegu kože su namijenjeni “prirodnom” sunčanju, tj. sunčanju u ranim jutarnjim satima (do 10) i kasnim popodnevnim od 18 sati pa nadalje i “sunčanju” u hladovini.

Savjet plus: dnevna njega kože tokom ljeta

Utapkajte nekoliko kapi ulja avokada na lice za njegu suhe i zrele kože ili nekoliko kapi jojobe za njegu masne i mješovite. Prije toga poprskajte lice hidrolatom od lavande ili prirodnim aloa vera tonikom.

Umjesto mlijeka za čišćenje lica možete se poslužiti tekućim jogurtom u koji ste dodali kap eteričnog ulja lavande (u kašiku jogurta 1 kap).

Ljetnja njega kose

Ne zaboravite tokom sunčanja da nanesete malu količinu prirodnog maslaca za sunčanje ili kokosovog, hladno cijeđenog ulja na kosu. Tokom ljeta možete koristiti ulje jojobe za njegu krajeva kose: kap-dvije jojobe rasporedite prstima po vrhovima kose dok je suha.

Važno: Biljna ulja moraju biti hladno cijeđena, nerafinisana, u protivnom izostaje njihov blagotvorni učinak. Najbolje ih je kupiti u specijalizovanim prodavnicama, prenose Nezavisne.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Meteorolozi objavili kakvo bi nas vrijeme moglo očekivati za prvomajske praznike

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) objavio je srednjoročnu prognozu sa...

Bolest bubrega tiho se javlja: Jedan rani simptom može biti upozorenje

Smrtnost povezana s bubrežnom bolesti raste iz godine u...

Dosadila vam je klasična, za Bajram napravite kokos baklavu

Iako su u tradiciji regije najpopularnije baklave s orasima,...

Zeničanin Irdin Dinči snima tri nove pjesme, krije ime kolege sa kojim je uradio duet

Irdin Dinči uskoro ulazi u studio kako bi snimio...