Vlasnik plantaže: Zbog neradnika mi je propalo 50 tona trešanja

/

Na plantažama Zlatana Kljakovića Gašpića propalo je više od pedeset tona trešanja jer ih nije imao ko pobrati.

Kako piše Slobodna Dalmacija, vlasnik je više puta oglašavao potrebe za radnom snagom po zavodima za zapošljavanje i internetskim portalima, ali nitko se nije javljao.

I oni koji su se javili radili su jako loše i od njih nije bilo velike koristi. Uzalud je nudio plaću od pet (oko 1.300 KM) do devet hiljada kuna (oko 2.300 KM)  mjesečno (ovisno o količini koja se nabere) za osam sati rada dnevno uz sat vremena odmora i plaćen prijevoz do plantaže u Majkovcu kod Svetog Ivana Zeline.

Stoga je Kljaković Gašpić pokušao pronaći uvoznu radnu snagu. Javili su mu se potencijalni radnici iz Afganistana, Pakistana, Bangladeša, Nepala i Filipina, ali problem nije mogao riješiti zbog birokratske zavrzlame. Naime, on je potrebu za radnicima oglasio u aprilu, a papirologija, odnosno njihove radne dozvole mogle bi se riješiti tek u augustu i septembru. Dakle. nakon četiri mjeseca.

“I, eto, vidite. Našao sam deset Nepalaca preko jedne agencije koji su spremni brati trešnje, ali početi bi mogli tek u augustu jer im nije riješena radna dozvola i viza. A u augustu meni treba samo jedan radnik da pokosi po voćnjaku. Trešnje se beru sada i propadaju jer ih nema ko brati”, istaknuo je Kljaković Gašpić, naglasivši da su za sve krive spora administracija i velika birokratija.

“U Hrvatskoj ima posla za radnike, a nema za neradnike. Svi koji hoće, mogu raditi, ali, eto, ti nezaposleni vole biti na zavodu za zapošljavanje i tako žive, nekada nešto odrade na crno i s tim se zadovolje”, rezolutan je Kljaković Gašpić, koji kaže da se treba ukinuti postojeća procedura izdavanja radnih dozvola te da postupak treba prebaciti na poslodavca, koji u konačnici i plaća te radnike, a ne tražiti suglasnosti zavoda za zapošljavanje.

“Stotine, možda i hiljade OPG-ova u Hrvatskoj nemaju potrebne radnike u poljoprivredi. Nemaju berače! Urodi jagoda, trešanja, borovnica, malina, kupina, breskvi, marelica, jabuka, krušaka su ugroženi. Nema ko brati voće koje dozrijeva i dospijeva”, tim se dramatičnim apelom hrvatskoj javnosti obratio Kljaković Gašpić, predsjednik udruge “ZG trešnja”.

“Doživljavamo poslovnu katastrofu. Domaćih radnika je nedovoljno. Nezaposleni sa zavoda za zapošljavanje neće raditi. Dobro im je. I bolje, jer ništa ne valjaju. Neradnici i žmukljeri” oštar je Kljaković Gašpić u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Izvor: Fokus

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Emotivna objava Usame Zukorlića: Otkrio gdje je umrla njegova majka

Usame Zukorlić na svom zvaničnom Facebook profilu objavio je emotivnu...

Potvrđeno: Poginuo iranski predsjednik i svi putnici u helikopteru

Ebrahim Raisi, predsjednik Irana, poginuo je u helikopterskoj nesreći,...

Značajan pad prodaje pesticida u EU

Došlo je do upadljivog pada količine pesticida prodatih u...

Švicarska je pobjednik Eurosonga, Hrvatska na drugom mjestu

Švicarska je pobjednik 68. izdanja muzičkog takmičenja Eurosong koje...