Tončo Bavrka, direktor Direkcije robnih rezervi: Želimo otkupiti svu pšenicu iz Federacije

/

Iz Udruženja poljoprivrednika FBiH očekuju da Direkcija robnih rezervi ponudi maksimalnu cijenu i otkupi kompletnu domaću proizvodnju pšenice iz sredstava u iznosu od 20 miliona KM, koliko je Vlada FBiH planirala za njeno popunjavanje.

Neka odluče

Takav plan Direkcija je već pripremila, a Vlada FBiH bi ga trebala usvojiti početkom jula, potvrđeno je za „Avaz“ iz Direkcije robnih rezervi FBiH.

– Direkcija će predložiti Vladi FBiH otkup pšenice proizvedene 2022. godine po tržišnim cijenama. Istovremeno predlažemo i zabranu izvoza pšenice iz FBiH, kako bi domaća pšenica ostala kod nas i kako je ne bismo morali uvoziti. Vlada FBiH će odrediti otkupnu cijenu, koja će biti ponuđena poljoprivrednim proizvođačima, a oni trebaju odlučiti kome će prodati pšenicu. Federalna direkcija robnih rezervi neće biti konkurencija domaćim mlinovima u otkupu – kaže za „Avaz“ Tončo Bavrka, direktor Direkcije robnih rezervi FBiH.

S druge strane, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo kaže da žetva počinje za sedam dana i očekuje se prosječan, a u odnosu na preme s đubrivom i ostalo, može se reći i odličan urod pšenice.

– Nemamo je dovoljno pa će ostalo pokriti uvoz. Otkupljivači trenutno nude 600-680 KM po toni, ali su proizvođači nezadovoljni – kaže Bićo.

Dobar urod

Prema riječima predsjednika Udruženja pekara RS Saše Trivića, problem snabdijevanja i rasta cijena pšenice ne traje od jučer, pa mnogi proizvođači imaju zalihe, a očekuje se i dobar ovogodišnji prinos.

– Nestašice ne bi trebalo biti, ali je pitanje kolika će biti cijena jer će inflacija, te cijene energenata i đubriva napraviti probleme. Ništa precizno se ne može reći prije septembra – ističe Trivić.

Cijene hljeba

Bićo problematičnim smatra cijene hljeba.

– Postavlja se pitanje zašto je hljeb ovako skup. Od kilograma brašna oni prave tri hljeba i ispada da iz kilograma pšenice, koji je prošle godine koštao tridesetak, a ove 60-68 feninga po kilogramu, oni imaju 4,50 KM. Nerealno je stanje u pekarstvu, jer su pšenica i brašno jeftini u odnosu na hljeb – ističe Bićo.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Više od 50 posto ispitane djece u BiH doživjelo neprijatnosti na internetu

Prema istraživanju Vijeća Evrope, svaki peti maloljetnik doživio je...

Usvojene važne izmjene Zakona o PIO – pročitajte šta se mijenja

Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine...

Nova nada za zdravstveni sistem: BiH se pridružuje programu EU4Health

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine podržalo je inicijativu Ministarstva civilnih...