Tončo Bavrka, direktor Direkcije robnih rezervi: Želimo otkupiti svu pšenicu iz Federacije

/

Iz Udruženja poljoprivrednika FBiH očekuju da Direkcija robnih rezervi ponudi maksimalnu cijenu i otkupi kompletnu domaću proizvodnju pšenice iz sredstava u iznosu od 20 miliona KM, koliko je Vlada FBiH planirala za njeno popunjavanje.

Neka odluče

Takav plan Direkcija je već pripremila, a Vlada FBiH bi ga trebala usvojiti početkom jula, potvrđeno je za „Avaz“ iz Direkcije robnih rezervi FBiH.

– Direkcija će predložiti Vladi FBiH otkup pšenice proizvedene 2022. godine po tržišnim cijenama. Istovremeno predlažemo i zabranu izvoza pšenice iz FBiH, kako bi domaća pšenica ostala kod nas i kako je ne bismo morali uvoziti. Vlada FBiH će odrediti otkupnu cijenu, koja će biti ponuđena poljoprivrednim proizvođačima, a oni trebaju odlučiti kome će prodati pšenicu. Federalna direkcija robnih rezervi neće biti konkurencija domaćim mlinovima u otkupu – kaže za „Avaz“ Tončo Bavrka, direktor Direkcije robnih rezervi FBiH.

S druge strane, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo kaže da žetva počinje za sedam dana i očekuje se prosječan, a u odnosu na preme s đubrivom i ostalo, može se reći i odličan urod pšenice.

– Nemamo je dovoljno pa će ostalo pokriti uvoz. Otkupljivači trenutno nude 600-680 KM po toni, ali su proizvođači nezadovoljni – kaže Bićo.

Dobar urod

Prema riječima predsjednika Udruženja pekara RS Saše Trivića, problem snabdijevanja i rasta cijena pšenice ne traje od jučer, pa mnogi proizvođači imaju zalihe, a očekuje se i dobar ovogodišnji prinos.

– Nestašice ne bi trebalo biti, ali je pitanje kolika će biti cijena jer će inflacija, te cijene energenata i đubriva napraviti probleme. Ništa precizno se ne može reći prije septembra – ističe Trivić.

Cijene hljeba

Bićo problematičnim smatra cijene hljeba.

– Postavlja se pitanje zašto je hljeb ovako skup. Od kilograma brašna oni prave tri hljeba i ispada da iz kilograma pšenice, koji je prošle godine koštao tridesetak, a ove 60-68 feninga po kilogramu, oni imaju 4,50 KM. Nerealno je stanje u pekarstvu, jer su pšenica i brašno jeftini u odnosu na hljeb – ističe Bićo.

Povezani postovi

Šta je potrebno i koliko košta zamjena ličnih dokumenata?

Ako iz nekog razloga morate mijenjati lične dokumente, poput...

Slučaj bebe koja je ispala: Ljekar i medicinska sestra negirali primanje mita za porod

Doktor Vladimir Čančar, specijalista ginekologije i akušerstva i medicinska...

Pronađeno tijelo radnika u mješaoni mlina

U mješaoni preduzeća "Mlin Pavlović" u Bijeljini pronađeno je...

Objavljeni detalji presude u predmetu “Bosnalijek” i šta se sve tačno oduzima od osuđenih

Kantonalni sud Sarajevo objavio je detalje prvostepenu presude u...