Udruženje turističkih privrednika oštro o potezima vlasti: Ubijaju turizam, zbog njih BiH dnevno gubi milion KM

Datum:

Bevanda je na inicijativu za privremeno oslobađanje viznog režima rekao da se s tim ne slaže rekavši da bi država izgubila milion KM godišnje

Udruženje turističkih privrednika iz BiH je izdalo saopćenje nakon što su se suočili sa periodom velikih otkazivanja rezervacija. U početku svog saopćenja navode kako je ono nastalo iz potrebe da se javnost obavijesti o nemarnom odnosu svih nivoa vlasti prema turizmu.

– Dok naše komšije Srbija, Crna Gora, Albanija i Sjeverna Makedonija ubrzano donose strateške odluke kako bi se olakšale kretanje i dolazak turista, naše vlasti blago rečeno spavaju i svojim odlascima na seminare u Opatiju, Baške Vode, Beograd ironično pomažu novcem građana turizam susjeda, ističu iz Udruženja.

Navodi se i to da Srbija sa Turskom potpisuje sporazum o bilateralnom prelasku granice samo sa ličnom kartom, dok turistički radnici u BiH već dvije godine to isto, odnosno ukidanje viza za državljane Saudijske Arabije traži od Vijeća ministara. Njihov prijedlog u više navrata nije prošao ni na glasanje u Vijeću ministara BiH.

– Crna Gora, Albanija i Sjeverna Makedonija su ovu našu ideju sproveli u djelo čime su postali preferencijalne destinacije za goste iz Saudijske Arabije.

Iz Udruženja dodaju kako su upravo u trenutku kada su pomislili da ne može biti gore, dobili vijest da u ambasadama i konzularnim predstavništvima BiH u Saudijskoj Arabiji nema naljepnica za izdavanje viza te da se ta djelatnost obustavlja u narednom periodu, piše Oslobođenje. 

Povezani postovi
Related

Njemački ambasador, kojeg je Dodik htio blokirati, stupio na dužnost

Novoimenovani ambasador Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini...

Direktor i profesori u srednjoj školi u Tuzli namještali konkurs, izrečena im uslovna kazna

Općinski sud u Tuzli donio je prvostepenu presudu u...

U FBiH će se provoditi popis poljoprivrednih gazdinstava, prvi nakon više od 60 godina

Federalni zavod za statistiku će u periodu od 15....