Zbog neusaglašenosti cijena: Bilizu milion i 300 hiljada izrečenih kazni u FBiH

/

Tokom mjeseca aprila 2022. godine u oblasti kontrole cijena naftnih derivata utvrđeno je 24,2% nepravilnosti, odnosno 64,29% kod osnovnih životnih namirnica.

Tokom mjeseca maja 2022. godine u oblasti kontrole cijena naftnih derivata utvrđeno je 43,47% nepravilnosti, dok je kod osnovnih životnih namirnica utvrđeno 42,10% nepravilnosti u ukupnom broju nadzora, što govori o trendovima umjerenog rasta i konstante u utvrđenim nepravilnostima od kraja januara odnosno februara mjeseca do danas.

Kada je u pitanju izdvajanje podataka za kontrole primjene Odluke o neposrednoj kontroli cijena naftnih derivata, u maju mjesecu su izvršena 23 inspekcijska nadzora, kojom prilikom je utvrđeno 10 nepravilnosti, za koje je predviđeno izdavanje prekršajnih naloga s finansijskim teretom od 12.500,00 KM. Kada je riječ o nivou utvrđenih nepravilnosti u maju mjesecu 2022. godine u ovoj oblasti je konstatovano cca. 43, 47% nepravilnosti u odnosu na ukupan broj nadzora. Nadalje, u mjesecu maju je na benzinskim stanicama izvršeno i 20 kontrolnih pregleda gdje je evidentirano da nije došlo do povećanja cijena.

Što se tiče izvještaja za period 1.6.-22.6.2022. godine, prema sublimiranom izvještaju Federalnog tržišnog inspektorata izvršena su 184 inspekcijska nadzora, a povodom ustanovljenih nepravilnosti je planirano izdavanje 134 prekršajna naloga s finansijskim teretom od 227.800,00 KM, što su sublimirani rezultati u toku ovog mjeseca, gdje će istekom tekućeg mjeseca biti moguće specificirati broj kontrola benzinskih stanica.

U mjesecu junu 2022. godine, prema informacijama sa terena, u kontekstu pojačanih inspekcijskih nadzora, pored kontrole cijena vrši se i kontrola količine istakanja goriva u putnička motorna vozila.Nadalje, kod dva uvoznika je ustanovljeno da je došlo do enormnog povećanja cijena(cca.30 pf. i više po litru) u odnosu na druge uvoznike i manje benzinske stanice gdje su kod većine evidentirane stabilne cijene.

Prema dostavljenim i nepotpunim podacima koje su dostavili kantonalni inspekcijski organi po pitanju kontrole cijena osnovnih životnih namirnica i naftnih derivata, kantonalni tržišni inspektori su od januara do aprila 2022. godine izvršili 2.078 inspekcijskih nadzora, povodom kojih je predviđeno izdavanje 717 prekršajnih naloga s finansijskim teretom od 502.700,00 KM, te su izdata 223 rješenja o otklanjanju nedostataka, piše N1.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Američka ambasada u BiH: Za krizu je kriv prije svih Dodik, a ne međunarodna zajednica

Američka ambasada u Sarajevu reagovala je na aktuelnu političku...

Pozitivni podaci: Žene prednjače na doktorskim studijima

Prema statističkim podacima, u Republici Srpskoj doktorske studije upisuje...

BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca

Da su školske klupe i učionice u srednjim školama...

IDDEEA od Vijeća ministara traži skoro tri miliona KM za provođenje fer izbora

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA)...