– Održavanje javne priredbe je prekinuto iz razloga što nije bila najavljena u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju u Kantonu Sarajevo – kazali su Faktoru iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Kako su dalje naveli, “protiv pravnog i odgovornog lica koje je organizator bit će pokrenut prekršajni postupak podnošenjem Zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka kod nadležnog Suda zbog kršenja odredbi navedenog zakona”.

Radi se o Udruženju za edukaciju i nove inicijative u plesnoj umjetnosti u Bosni i Hercegovini – ZVRK, u kojem je odgovorna osoba balerina Jasmina Prolić.

Iz MUP-a je također potvrđeno da je Marku Mandiću, koji je obnažen izvodio šestosatni performas na Trgu Susan Sontag pred pozorištem odmah uručen prekršajni nalog.

– Učesniku navedene priredbe, M. M. državljaninu Republike Slovenije, nakon konsultacija sa dežurnim sudijom za prekršaje, izdat je prekršajni nalog zbog činjenja prekršaja iz člana 8. stav 2. tačke e) Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo, te je platio novčanu kaznu, shodno zakonskim odredbama – kazali su iz MUP-a KS.

Ovaj član Zakona glasi: Novčanom kaznom od 200 do 600 KM će se kazniti za prekršaj ko na javnom mjestu vrši fiziološku potrebu ili izloži intimne dijelove tijela pogledu drugih, piše faktor.