UIO BiH uputila zadnji poziv špediterima za dobivanje digitalnog kvalifikovanog potpisa

/

Uprava za indirektno oporezivanje upozorava sve carinske zastupnike – špeditere, da hitno podnesu zatjev kod UIO za dobivanje digitalnog kvalifikovanog potpisa, kojim će od 1. augusta 2022. godine ovjeravati svoje provozne carinske prijave.

U ovom trenutku postoji veliki broj carinskih zastupnika koji još uvijek nisu završili poroceduru oko izdavanja digitalnog kvalifikovanog potpisa kod UIO. Kod onih carinskih zastupnika koji ne budu na vrijeme osigurali digitalni kvalifikovani potpis Uprave, može doći do zastoja u radu prilikom obrade elektronskih tranzitnih prijava.

Podsjećamo, od 1. augusta 2022. godine u Bosni i Hercegovini počinje primjena NCTS-a (Novog provoznog kompjuterizovanog sistema), na nacionalnom nivou. To konkretno znači da se za sve postupke provoza roba carinske deklaracije podnose isključivo elektronski u sistem Uprave za indirektno oporezivanje, a svaka provozna prijava mora biti ovjerena novim digitalnim kvalifikovanim potpisom.

Zahtjev za dobijanje digitalnog kvalifikovanog potpisa kod UIO podnosi se u nadležnom regionalnom centru Uprave gdje poreski obveznik ima sjedište, a procedura za dobijanje i korištenje digitalnog kvalifikovanog potpisa UIO je vrlo jednostavna.

Bosna i Hercegovina elektronski provozni postupak mora koristiti godinu dana na nacionalnom nivou, nakon čega može aplicirati da postane punopravna članica NCTS konvencije. Tada će i privrednici iz BiH imati olakšane procedure s puno manjim čekanjima na svim granicama zemalja gdje se roba provozi. To konkretno znači uštedu vremena i novca za poslovnu zajednicu, saopćeno je iz UIOBiH.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Koliko je BiH uradila na prilagođavanju privrede obnovljivim izvorima energije

Evropska komisija uvela je prošle jeseni mehanizam za ugljično...

U BiH pljuskovi i grmljavina: Evo šta nas očekuje za vikend

U BiH se očekuje umjereno, ponegdje pretežno oblačno i...

Više od 50 posto ispitane djece u BiH doživjelo neprijatnosti na internetu

Prema istraživanju Vijeća Evrope, svaki peti maloljetnik doživio je...