Hiljade vjernika na ovogodišnjoj Ajvatovici: Ovo je naša vjera, naše sve što volimo

/

Hiljade posjetilaca i vjernika iz cijele Bosne i Hercegovine okupili su se danas na platou Ajvatovice kod Prusca gdje su obilježili 512. godišnjicu obilježavanja legende o Ajvaz dedi, a za brojne posjetioce ovo je tradicija, vjera i pouka.

Legenda o Ajvaz dedi i njegovoj ustrajnosti da od Boga moli za vodu rezultirala je, prema legendi, razdvajanjem stijene i pronalaskom izvora koje je mještanima Prusca osigurao snabdijevanje vodom. Dok jedni dolaze turistički, drugi ipak dolaze s jakim vjerovanjem o posebnosti ove stijene pa pokušavaju odlomiti dio nje i kamenje odnijeti kući. Treći smatraju da je ovo tradicija i sve što vole.

“Ovdje se probude velike emocije. Dugo nismo nigdje izlazili zbog koronavirusa i zaista sam imala veliku želju da danas budem ovdje na Ajvatovici”, izjavila je Azra Bačinović iz mjesta Suho Polje kod Doboja.

Hercegovka Aiša Kevrić iz Jablanice jutros rano je stigla na plato Ajvatovice te se uputila ka Ajvaz dedinoj stijeni što čini, kako kaže još od prije rata.

“Svaki put kada dođem probude se neke posebne emocije. Ovo je naša tradicija, ja ovdje dolazim još od prije rata pa nastavila sam i nakon rata. Ovo je naše sve na svijetu, naša vjera, sve što volimo. Prije se dolazilo pješke pa smo pješačili po 2,5 sata. I tad ai danas kada hodam molim Boga da nam da sve najbolje, da bude mir u našim porodicama i svijetu. Ovo ne smijemo zaboraviti ni mi ni naši potomci”, kazala je Kevrić.

Vjernici su dok su prolazili kroz stijenu učili odlomke iz Kur'ana, a hadži Sabahudin Kadić i Hidajeta Kadić iz mjesta Donje Moštre, i danas su došli na Ajvatovicu gdje se uvijek rado vraćaju.

“Mubarek je doći na Ajvatovicu. Svake godine dolazimo, predamo selam Ajvaz dedi, proučimo kišnu dovu. Ovdje je duša puna zadovoljstva. Velika je Ajvatovica za nas i mjesto gdje se dove uistinu primaju”, kazali su nam supružnici Kadić.

Imame travničkog muftijstva predvodio je muftija Ahmed ef. Adilović koji je kazao da je Ajvaz dedo dovom uspio nešto što mnogi inžinjeri danas ne bi mogli.

“Fakat je da se stijena razdvojila, legenda to tako kaže, da li je bilo ne znamo, ali je inspirativno jer govori o snazi dove. U najtežim situacijama ne trebamo prestati moliti dragog Boga da nam pomogne. Na ovom prostoru imamo i mnogo uleme, Hasana Kjafiju Pruščaka, uz pobožnost treba ići i nauka, kada to spojimo lako je odgovoriti svim izazovima s kojima se susrećemo”, zaključio je Adilović.

Na platou Ajvatovice održani su govori te kulturno-vjerski program u izvedbi turskog vojnog orkestra “Mehter”, Mustafe Isakovića, Ibrahima Bilčevića i Mensura Bajraktarevića, a nakon Ajvatovičke dove klanjan je i podne-namaz čime je program na platou Ajvatovice završen.

Ajvatovica je ujedno i najveće dovište muslimana u Evropi, piče Klix.ba

 

Povezani postovi

Na graničnom prijelazu između BiH i Crne Gore oduzeta garderoba u vrijednosti od 233.000 KM

Na graničnom prijelazu Klobuk, između Bosne i Hercegovine i...

Cijene nekretnina bilježe historijske rekorde: Ko je spreman izdvojiti 1.660.000 KM za stan?

Cijene nekretnina u BiH posljednjih godina bilježe historijske rekorde,...

Saudijska kompanija FLYNAS ove godine povećava broj direktnih letova sa Sarajevskog aerodroma

Avio-kompanija FLYNAS iz Kraljevine Saudijske Arabije i turistička agencija...

Zbog pritvorenog Osmice komandir smjene u Vojkovićima ostao bez čina inspektora

Nemanja Bjelica, komandir smjene u Vojkovićima, koji je dopustio...