Predstavnički dom PSBiH usvojio principe Budžeta institucija BiH za 2022. godinu

Datum:

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH podržao je principe i usvojio je Prijedlog zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu u prvom čitanju, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH. 

Od tog momenta počeo je teći rok za amandmansku fazu, a kako je dogovoreno na početku rasprave o prijedlogu ovog zakona, Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma će održati sjednicu na kojoj će razmatrati predloženi budžet u drugom čitanju i dostavi izvještaj Predstavničkom domu, koji će ga na današnjoj sjednici razmatrati i u drugom čitanju i izjašnjavati se o njemu.

Za budžet u prvom čitanju je glasalo 20 poslanika, četiri su bila protiv i četiri su bila suzdržana.

Podsjećamo, Vijeće ministara BiH je početkom juna usvojilo Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, koji je upućen Predsjedništvu BiH kao ovlaštenom predlagaču.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2022. godini iznose 1.073.600.000 KM, dok servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 819.189.119 KM.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju

Nacrtom budžeta za 2022. godinu se, između ostalog, prioritetno podržavaju nastavak reformi u vezi s ispunjavanjem uvjeta za Evropsko partnerstvo, provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), osiguranje sredstava za finansiranje Općih izbora 2022. godine, kao i za provođenje višegodišnjih projekata budžetskih korisnika.

Predsjedništvo BiH je utvrdilo Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, s izmjenom u tekstu Zakona o budžetu. Izmjena je što se sa stavke tekuće rezerve na stavku Centralne izborne komisije BiH prebacuje 2 miliona i 800 hiljada KM, odnosno sredstva koja su nedostajala za organizaciju općih izbora u BiH.

“Dovedeni pred svršen čin”

– Dok god neko od rukovodilaca i članova Vijeća ministara ne završi u zatvoru nastavit će se uobičajena praksa slobodnog ponašanja, rada bez odgovornosti prema ovom domu – rekao je poslanik Jasmin Emrić (NES), aludirajući na činjenicu da se o budžetu raspravlja krajem juna.

Poslanik Nermin Nikšić (SDP BiH) je rekao da su poslanici dovedeni pred svršen čin i da je izbor poslanika da ostanemo bez budžeta ili da svjesni mana, da se ne igra predlaganjem amandmana i da se usvoji.

Mira Pekić (PDP) je poručila da nema smisla da nema povećanja budžeta uprkos tome što se povećavaju prihodi od poreza.

– Ja sam jedan od onih što je govorio da se preko reda treba dobiti kandidatski status, a kako ga dobiti kada mi ključni dokument (budžet) ne možemo usvojiti. Usvajamo ga ili godinu kasnije ili na pola tekuće – rekao je Zukan Helez (SDP).

Izvor: Avaz.ba

Povezani postovi
Related

Predstavili se kao policajci pa pretresali auto, uhapšen trojac

Lj.J. iz Laktaša, A.Š. iz Kneževa i Ž.V. iz...

Jusuf Arifagić za ZOS radio: “Ekonomija je ključ pomirenja”

Jusuf Arifagić, poznat je kao jedan od najvećih farmera...

BiH: U požarima najviše stradaju životinje, 90% slučajeva uzrok je čovjek

U proteklih 10 godina veliki broj požara zahvatio je...

Izdato narandžasto upozorenje: Sutra u BiH temperature do 40 stepeni

Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao je narandžasto upozorenje zbog...