Lizde: Sve je spremno za isplatu uvećanih junskih penzija u Federaciji 5. jula

/

Sve je spremno za isplatu uvećanih junskih penzija u Federaciji BiH koja će biti 5. jula, potvrdio je Amel Lizde, šef Ureda za informiranje Federalnog zavoda PIO.

Penzije će biti vanredno uvećane za 3,5 posto.

“Sve je spremno za isplatu junskih penzija uvećanih za 3,5 posto. Isplata će se izvršiti u utorak 5. jula. Vlada Federacije BiH je donijela Odluku o vanrednom usklađivanju penzija, kojom se u skladu sa članom 80. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, odlučuje da se izvrši vanredno usklađivanje penzija u procentu od 3,5 posto, izuzev najviših penzija ostvarenih po zakonu. Ovim povećanjem najniža penzija će porasti na 424,40 KM dok će prosječna samostalna penzija nakon vanrednog povećanja iznositi 545 KM“, kazao nam je Lizde.

Dodao je kako je u Budžetu FBiH (kao i u Finansijskom planu FZ PIO/MIO za 2022. godinu) osigurano dodatnih 6,9 miliona KM mjesečno za planirano vanredno usklađivanje, odnosno za preostalih šest mjeseci u 2022. godini ukupno 41,4 miliona KM.

U Federaciji je više od 420.000 penzionera.

Faktor.ba

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Predstavnički dom PSBiH danas o smjeni ministra Nenada Nešića

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas...

Koliko su zarađivali u službi za zapošljavanje ZDK: “Ispod 3.480 KM rijetko ko da je imao”

Plenarna Slika Plate: Korupcija i Privilegije u JU Službi...

Prijedlog plana upisa učenika u I razred Mješovite srednje škole Tešanj

Perspektivna zanimanja u trogodišnjem i četverogodišnjem trajanju u Mješovitoj...

Konkurs: “Svjetlo u Tami”

Dragi učenici, Želimo vas pozvati da se pridružite našem konkursu...