Premijer Novalić na otvaranju obnovljene Banje Reumal u Fojnici

/

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić prisustvovao je svečanom otvaranju obnovljenog i modernizovanog objekta Banja Reumal, a koji se nalazi u okviru kompleksa Lječilišta “Reumal” Fojnica, regionalnog lidera u banjskom liječenju i rehabilitaciji.  

Premijer Novalić je kazao da je u vrijeme pandemije koronavirusa bio u kontaktu sa izvršnim direktorom Reumala Alijom Mukačom, te da su razgovorali o planu oporavka od krize. Dodao je da je Vlada FBiH imala program pomoći turizmu, ali da banjska liječilišta nisu bila uvrštena.

– Za stavljanje banjskih liječilišta u taj program pomoći zaslužna je Fojnica i kriza u Fojnici kao i direktor Mukača koji je tražio pomoć od nas. Sve naše banje su dobile pomoć, a Fojnica je bila povod toga – kazao je premijer Novalić.

Dodao je da je Fojnica sama uspjela stati na noge, izaći iz problema, te da je njihova pomoć bila samo potreban vjetar u leđa.

– Danas stojimo pred djelom toga što smo zajedno radili. Ovu banju i ljepotu koju ovdje imamo moramo koristiti. Ovo su kapaciteti zbog kojih ljudi žele biti ovdje i bit ćemo vam uvijek na raspolaganju – zaključio je Novalić.

Nakon obilaska novootvorenog objekta “Banja”, premijer Novalić je obišao i Hotel “Reumal”.

Inače, za rekonstrukciju novootvorene „Banje“ uloženo je gotovo milion KM i bit će angažovano 50 radnika medicinske struke i drugog osoblja. Riječ je o objektu koji je zbog svoje specifičnosti liječenja i rehabilitacije teških bolesnika ali i kapaciteta, te stručnog osoblja, od posebnog značaja za Fojnicu, Bosnu i Hercegovinu, kao i ovaj dio Evrope.

“Banja” je jedini objekat te vrste čiji je ukupan kapacitet 140 kreveta, od kojih su skoro 50 kreveta ortopedski ležajevi za nepokretne i slabopokretne osobe, s prostorom za dječiju rehabilitaciju. Ponovnim otvorenjem ovog objekta svi oni dobijaju adekvatan i moderan prostor za liječenje i oporavak.

Premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo kazao je da je lijepo u Fojnici vidjeti obnovljen i modernizovan objekat Banja Reumal, te da je još ljepše čuti da se otvara 50 radnih mjesta, saopćeno je iz Vlade FBiH. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Inspekcija privremeno zatvorila još jedan bazen

Gradski bazen Dobrinja je privremeno zatvoren i neće raditi...

Danas žrijebanje političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću

U skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i...

Direktan sudar kombija i auta: Četiri osobe povrijeđene

U Kaknju se u ranim jutarnjim satima dogodila teška...

Pljuskovi širom zemlje će rashladiti BiH, evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

U Bosni pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i...