Idete na godišnji odmor i ne znate šta ćete sa biljkama: Evo nekoliko trikova

/

Kako biste mirna srca i čiste savjesti mogli da uživate na svom godišnjem odmoru, znajući da su vaši zeleni ljubimci dobro zbrinuti, donosimo vam nekoliko savjeta, ali i dobro poznatih i provjerenih metoda samozalijevanja biljaka. Ove korisne savjete možete uvek primjenjivati kada ste na bilo kakvom putovanju ili više dana odsutni, a vjerujemo da će vam dobro doći.

Nemojte stoga dozvoliti da vam ove godine bilje pati samo zato što vas nekoliko nedjelja neće biti kod kuće – osigurajte mu brigu i optimalne uslove rasta na vrijeme, a ono će vas nagraditi predivnim, zdravim izgledom, čak i kada se vratite nakon nekoliko nedjelja neodržavanja.

Prije svega, bitno je napomenuti da razlikujemo sobno od balkonskog bilja, pri čemu je sobno izdržljivije, dok i balkonsko možete dodatno zaštiti spuštanjem tende ili stvaranjem zaklona od direktnog sunca, pri tome pazeći da biljka ipak dobija dovoljnu količinu svjetlosti, piše 24sedam.rs.

Koje metode samozalijevanja biljaka ćete primijeniti zavisi od vrste biljaka, ali i od toga da li je riječ o nekoliko teglica ili čitavoj vojsci zelenih ljubimaca.

Začinsko bilje i sukulenti

Ako imate biljke s debelim listovima kao što su agava, kaktus ili aloja, ne morate ih zalijevati i do tri nedjelje. Uopšte, biljke s mesnatim listovima su otporne i rjeđe se zalivaju jer u svojim mesnatim listovima skladište vodu i hranljive materije, pa tako preživljavaju duže sušne periode. Takođe, biljke koje gube malo vode jesu i one mediteranskog porijekla, kao što su lavanda, ruzmarin, kadulja, smilje…

Začinsko bilje, kao kadulja, ruzmarin, origano, majoran, podnijeće duža sunčana razdoblja, dok nanu i vlašac treba staviti u sjenku. Osjetljive biljke poput orhideja ili bonsaija ipak je bolje povjeriti nekome na brigu jer zahtijevaju više pažnje nego što im to može omogućiti samozalijevanje.

Bitne su i pripreme prije odlaska na put

Dobro je biljke prije odlaska na put pregledati, odstraniti im uvenule listove, nahraniti đubrivom i, naravno, obilno zaliti. A potom ostaviti u prostoriji u koju dopire barem osam sati svjetlosti dnevno. Tanjire ispod teglica ispunite oblucima i naspite vodu u podmetače koji će na taj način vlažiti vazduh oko biljke.

Samozalijevanje u vreme vašeg odsustva

Možete primijeniti nekoliko metoda samozalijevanja biljaka – uz pomoć plastične boce ili uz pomoć gaze i kante s vodom. Postoje i druge metode, ali ove dvije su najjednostavnije i ne zahtijevaju mnogo priprema.

Dakle, plastičnu ili staklenu bocu dobro operite vodom. Na čepu možete iglom izbušiti nekoliko sitnijih rupica. Naspite vodu u flašu i dobro začepite. Okrenite bocu čepom nadole i uronite je u zemlju u saksiji s biljkom. Tako će voda kapati i zalijevati biljku dok ste odsutni.

Drugi način je koristan ako imate više saksija biljaka. Kantu napunite vodom i postavite je na povišeno mjesto kao što je stolica. Oko stolice postavite tegle sa cvijećem. U kantu uronite komade debelog konopca ili trake od gaze, a drugi kraj položite na zemlju u saksiji. Za svaku teglu koristite poseban komad trake, konopca ili tkanine. Na ovaj način će vaše cvijeće dobijati potrebnu vlagu duže vrijeme. Bitno je da je posuda s vodom koja se nalazi između saksija sa cvijećem na povišenom nivou iznad saksija, zbog protoka vode po trakama.

Nakon povratka

Odstranite uvenule grančice i listove te zalijte ukoliko je potpuno suvo, sačekajte da se zemlja osuši i opet zalijte. Prihranite ih odgovarajućim đubrivom. Ako su pak biljke previše zalivene, i to je moguće, te krenule da venu, postoji rješenje i za to. Tada samo pažljivo izvadite biljke iz posude sa cijelom zemljom. Potom zemlju obložite papirnatim ubrusima koji će popiti vodu, odnosno izvući je napolje. Možete to ponoviti s novim ubrusima više puta dokle god se težina zemlje s biljkom barem ne prepolovi. Vratite biljku sa zemljom u posudu i naravno pričekajte nekoliko dana, ili po potrebi, sa novim zalivanjem.

Izvor: Radiosarajevo.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Marija Šerifović progovorila o svojim planovima za udaju

Popularna pjevačica, Marija Šerifović, se družila sa pratiocima na...

Legendarni Bruno Langer o saradnji sa grupom ZAR: Svi živimo rock ‘n’ roll

Grupa ZAR predstavila je spot za pjesmu "Žurim" na...

Nagli pad polena alergenih biljaka u zraku, povoljna situacija zadržat će se i u narednim danima

U zraku se bilježi pad koncentracija polena alergenih biljaka,...