Javni dug BiH povećan za 623,05 miliona KM

Datum:

Savjet ministara BiH usvojio Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH, a prema izvještaju su ukupno ostvareni prihodi, primici i finansiranje na raspolaganju institucijama BiH za devet mjeseci 2021. godine iznosili 743.820.537 maraka, a ukupni rashodi i izdaci iznosili su 693.870.383 maraka.

Prema informaciji, javni dug BiH na dan 31. decembar 2021. godine iznosio je 12 milijardi i 816,03 miliona maraka, od čega se na spoljni dug odnosilo devet milijardi i 697,79 miliona maraka ili 75,67 odsto, a na unutrašnji dug tri milijarde i 118,24 miliona maraka ili 24,33 odsto javne zaduženosti.

U odnosu na 31. decembar 2020. godine, kako je rečeno, javni dug se povećao za  623,05 miliona maraka. U ukupnom stanju javne zaduženosti FBiH učestvuje sa 51,08 odsto, RS sa 48,04 odsto, institucije BiH sa 0,49 odsto, a Distrikt Brčko sa 0,39 odsto.

Utvrđen je i Prijedlog okvirnog sporazuma o finansijskom partnerstvu između Evropske komisije i BiH za provođenje finansijske pomoći u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA). Kako je objašnjeno, Treća komponenta IPA omogućuje da BiH dobije podršku za usvajanje i provođenje političkih, institucionalnih, pravnih, administrativnih, društvenih i privrednih reformi neophodnih u procesu usklađivanja s vrijednostima EU i postepenog usaglašavanja s njenim pravilima, standardima, politikom i praksom.

Savjet ministara BiH je usvojio i Informaciju Direkcije za evropske integracije o održavanju šestog sastanka Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između EU i BiH.

Na sjednici je usvojen i Izveštaj Generalnog sekretarijata Savjeta ministara BiH o stanju sistema e-vlade, koji koristi 58 institucija BiH, oslanjajući se potpuno  ili djelomično na servise i sistem e-vlade.

“Generalni sekretarijat Savjeta ministara BiH intenzivirao je komunikaciju sa stranim donatorima, među kojima su Evropska komisija, UNDP-a, Ambasada UK u BiH, USAID i GIZ, a  koji bi finansijski podržali  projekte daljnje izgradnje IT infrastrukture i e-uprave u institucijama Savjeta ministara BiH”, rečeno je.

Izvor: nezavisne.com

Povezani postovi
Related

Predstavili se kao policajci pa pretresali auto, uhapšen trojac

Lj.J. iz Laktaša, A.Š. iz Kneževa i Ž.V. iz...

Jusuf Arifagić za ZOS radio: “Ekonomija je ključ pomirenja”

Jusuf Arifagić, poznat je kao jedan od najvećih farmera...

BiH: U požarima najviše stradaju životinje, 90% slučajeva uzrok je čovjek

U proteklih 10 godina veliki broj požara zahvatio je...

Izdato narandžasto upozorenje: Sutra u BiH temperature do 40 stepeni

Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao je narandžasto upozorenje zbog...