Proceduri klanja kurbana u najtoplijem periodu godine pristupiti s posebnim oprezom

Datum:

U prvoj dekadi jula, jednog od najtoplijih mjeseci godine, dakle za nešto više od sedmicu, vjernici muslimani će širom Bosne i Hercegovine, kao i značajnog broja država u svijetu, obaviti vjerski čin klanja kurbana. 

Već nekoliko godina, Institut za zdravlje i sigurnost hrane iz Zenice (INZ), u saradnji sa Agencijom za certificiranje halal kvaliteta BiH i Rijasetom islamske zajednice Bosne i Hercegovine, ukazuje putem tekstualnog materijala i brošura, te edukativnog video materijala na potrebu podjednakog pridržavanja zdravstvenih i higijenskih, kao i vjerskih propisa.

– Važno je znati da je pravilno zbrinjavanje otpada životinjskog porijekla obaveza i prema vjerskim propisima, ali i prema postojećoj zakonskoj regulativi. Ukoliko je to moguće treba angažirati higijeničarsku službu za zbrinjavanje otpada životinjskog porijekla. Zakonom o veterinarstvu BiH prometovanje životinjama koje nisu obilježene ušnim markicama, koje nisu preventivno dijagnostički pregledane i koje nemaju veterinarsku svjedodžbu o zdravstvenom stanju strogo zabranjeno – navodi rukovoditelj Veterinarskog zavoda u INZ-u Muhamed Gladan.

Izbjeći odlaganje nusproizvoda klanja u kontejnere

Napominje da se u svakom slučaju sumnje ili nedostatnosti informacija o zdravlju i porijeklu životinja, zatraži pretraga krvi na brucelozu, eventualno i druge bolesti, a laboratorije Veterinarskog zavoda Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica akreditovane su, osposobljene za sve dijagnostičke postupke i svakodnevno su na raspolaganju.

U okolnostima visokih vanjskih temperatura iz INZ-a upozoravaju da se osiguraju odgovarajući uslovi u pogledu higijenske manipulacije životinjama i mesom nakon klanja, kao i osiguranje odgovarajuće temperature, hlađenja tokom čuvanja i prijevoza kurbanskog mesa.

– Posebno skrećemo pažnju da se izbjegne odlaganje nusproizvoda klanja u kontejnere komunalnog otpada, odbacivanje u okoliš i slično, već da se oni propisno zakopaju na imanju porijekla uz obaveznu brigu o nivou podzemnih voda, tipu zemljišta, dimenzijama mjesta za zakopavanje, sprečavanja pristupa štetočinama, pticama, psima i drugim životinjama, kako bi se spriječila pojava i širenje zaraznih i parazitarnih bolesti – kaže Gladan.

Detaljna uputstva

Kože kurbana nakon klanja nužno je konzervirati soljenjem, po mogućnosti hlađenjem, te u što kraćem roku predati sakupljaču, koji mora osigurati odgovarajuće mjesto i hladni režim za sakupljanje i dalji prijevoz koža, kao i prethodnu veterinarsko-zdravstvenu saglasnost za sakupljanje izvan objekata i mjesta utvrđenih Zakonom o veterinarstvu, navode iz INZ-a.

Za sve nedoumice građani mogu provjeriti informacije kod veterinara ili putem objavljenih uputstava.

INZ je na internet, Facebook i Youtube stranici objavio detaljna uputstva veterinara, ali i zvaničnika Rijaseta IZ u BiH i Agencije za certificiranje halal kvalitete, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Izvor: Avaz.ba

Povezani postovi
Related

Novalić: Nastavit ću da radim u interesu naroda, sviđalo se to nekome ili ne

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić se zahvalio građanima na...

Počinje isplata septembarskih naknada nezaposlenim demobilisanim borcima

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo je pripremilo naloge za...

Danas sunčano uz malu do umjerenu oblačnost

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati sunčano uz...

Upozorenje škole iz Živinica: Žena prevarom pokušava oteti djecu, objavljen i snimak s nadzorne kamere

Druga osnovna škola Živinice na svojoj Facebook stranici upozorila...