Kinezi uskoro počinju graditi autoput Banja Luka – Prijedor vrijedan 297 miliona eura

/

Uskoro bi trebala početi gradnja autoput Banja Luka – Prijedor, koji će biti dug 42 kilometra i čija će izgradnja koštati 297 miliona eura. Ovu saobraćajnicu gradit će kineske kompanije, a Kinezi će naplaćivati i putarinu.

Kako je v.d. direktora preduzeća Autoputevi Republike Srpske Slobodan Stanarević gradnja bi trebala početi u prvoj polovini ovog mjeseca. Prema njegovim riječima, bit će angažovano i 150 kineskih radnika koji će biti smješteni u dva kampa.

Uglavnom je riječ o inžinjerima iz Kine, dok će domaći radnici biti na gradilištu. Stanarević je naglasio da neće biti problema po pitanju imovinsko-pravnih odnosa.

“Riješeno je dva i po kilometra od Prijedora, a ostalo će ići zajedno s radovima, odnosno kako radovi budu napredovali, mi ćemo tako rješavati taj dio problema”, istakao je, prenose Nezavisne.

Glavni izvođač radova je kineska kompanija SDHS-CSI BiH, koja je u Banjoj Luci registrovana kao predstavništvo kompanije China Shandong International Economic&Technical Cooperation. Podsjećamo, ova kompanija je dio konzorcija koji rekonstruiše tramvajsku prugu u Sarajevu.

Novac za gradnju autoputa od Banje Luke do Prijedora osigurala je kineska kompanija koja će u sljedećih 30 godina naplaćivati putarinu. Gradnja saobraćajnice duge 42 kilometra koštat će 297 miliona eura.

Entitetske vlasti su garantovale da će broj vozila biti dovoljan da se godišnje od putarine naplati 30 miliona, a da će se ostatak novca osigurati putarinama s ostalih autoputeva ako to bude potrebno. Premijer RS-a Radovan Višković (SNSD) je istakao da je rok za izgradnju tri godine. Ugovor sa Kinezima je potpisan 2018.

Smatra se da će se ovim znatno poboljšati saobraćajna povezanost u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Sprječavanja izborne krađe: Tešanj među općinama u kojima će biti uvedeni skeneri

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine usvojila je...

Meteorolozi i danas najavljuju pljuskove

U Bosni i Hercegovini jutros je pretežno vedro. Po...

Hiljade adresa i brojeva građana BiH objavljeno na internet imeniku

Privatni brojevi telefona i adrese oko 10.000 građana Bosne...

Davor Dragičević otkrio ime ubice svog sina, kandidovao se i za gradonačelnika Banja Luke

Davor Dragičević, otac Davida Dragičevića čije je ubistvo potreslo...