Okončano vještačenje pronađenog oružja: Iz koje puške su ubijeni sarajevski policajci

/

Sarajevski policajci Adis Šehović i Davor Vujinović, koji su likvidirani na Alipašinom Polju u Sarajevu prije četiri godine, prema svemu sudeći, nisu ubijeni iz vatrenog oružja koje su, uz municiju, prije dva mjeseca pronašli pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u šumi na Palama.

Pokazalo je to vještačenje koje je nedavno okončano i čiji su nalazi proslijeđeni Tužilaštvu KS.

Traje godinama

Tačnije, nema DNK poklapanja da su pronađeni dijelovi oružja koji su bili zakopani u zemlji povezani s likvidacijom i da je iz te puške pucano.

Ove informacije SIPA-i je nedavno otkrio osumnjičeni Aleksandar Macan, koji se već mjesecima nalazi u pritvoru u KZP-u Sarajevo, a nakon što se odlučio predati bh. pravosuđu koje je za njim bilo raspisalo potjernicu.

Macanov advokat Duško Tomić rekao je jučer za „Avaz“ da je pronađen miješani DNK i da se “ne može utvrditi da je iz pronađene puške pucano“.

– Puška je bila tri godine zakopana. Kako da se to poklopi? To može samo Macan potvrditi, ali prekidamo saradnju s Tužilaštvom dok se ne dozvoli da ga supruga posjeti u pritvoru – kaže Tomić.

U pucnjavi koja se dogodila 26. oktobra 2018. godine na Alipašinom Polju ubijen je Šehović, dok je Vujinović teško ranjen, ali je kasnije u bolnici podlegao povredama. Istraga o ovom mučnom događaju traje već godinama.

Podići optužnicu

Tužilaštvo KS polako sklapa mozaik, ali bez dolaska Save Marinkovića, koji se nalazi na izdržavanju kazne u Njemačkoj, teško je podići optužnicu.

Macan je izjavio da je Marinković, koji mu je vjenčani kum, ubio policajce, ali je Marinkovićev advokat to negirao. Tužilaštvu ne ide u prilog ni to što trećeosumnjičeni Marko Trifković Žižan mjesecima šuti kao zaliven i ne želi ni potvrditi ni negirati Macanove navode.

Dijelovi vozila

Macan je izjavio da su oni kobne noći pokušali ukrasti Golf 6, a da je Sava, kada je vidio patrolu, pucao na policajce. Sada se svi navodi utvrđuju i mjesecima traje rekonstrukcija događaja. Čeka se i na vještačenje pronađenih dijelova Seat Leona, kojim su osumnjičeni pobjegli kobne noći.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Sezonska groznica u Neumu: Za vikend se očekuju 100% popunjeni kapaciteti

Davor Krešić, potpredsjednik Udruge hotelijera Općine Neum, gostovao je...

Hadžije iz BiH obavile sve obrede, danas prve grupe idu za Medinu

Hadžije i hadžinice iz Bosne i Hercegovine obavile su...

Za sutra izdato crveno upozorenje zbog visokih temperatura

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je za sutra crveno upozorenje...

SAS uspostavio novu avioliniju: Kopenhagen – Sarajevo direktnom linijom za 100 eura

Novi aviolinija između Kopenhagena i  Sarajeva, koju pokreće kompanija Scandinavian...