Potrošačka korpa dostiže vrtoglavih 3.000 maraka?

/

Poražavajući su podaci da smo po siromaštvu na začelju u Evropi kao i da nam više od 70 posto zaposlenih prima platu do 700 maraka. I ova statisitika se godinama ne mijenja, naprotiv samo je još gora.

I onda nas ne iznenađuju podaci Institucije ombudsmana gdje je navedeo da se građani najmanje žale upravo na poskupljenja kojima svjedočimo svaki dan. Ispod 10 posto žalbi upravo se odnosilo na rast cijena što osnovnih životnih namirnica, što goriva, poručuju ombudsmani. A šta nam se tek sprema na jesen? Potrošačka korpa od 3 hiljade maraka.

– Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH u ovoj je godini primila više od 400 različitih žabi potrošača, no iznenađujuće mali broj njih odnosio se na rast cijena u trgovinama i na benzinskim pumpama – saopštavaju obmudsmani.

“Etno podanici”

– Ovdje sa potrošačkog aspekta samo možemo poslati poruku da potrošačka korpa nekontrolirano raste dakle mi zaista moramo stati u odbranu svojih interesa vrlo je moguće da će do nove godine potrošaka korpa biti 3 hiljade maraka to je neizdrživo za svakoga – smatra Marin Bago iz Udruge potrošača Fortuna.

Od 2014. godine do danas došlo je do pada građanskog aktivizma, što nije dobro, jasni su sociolozi te naglašavaju da građani ne žele da protestuju jer se boje posljedica glasa pobune.

– Mi nemamo građane, mi imamo etno podanike, imamo kleropodanike i imamo združenu mainuplaciju crkve i politike nad podanicima – građani se bune, a etno podanici nose ropsku svijest, svijest poslušnosti i konformizma i šute ma šta da se radi protiv njih – kaže sociolog Esad Bajtal.

Nestabilno tržište

Nestabilnost tržišta može se očekivati i u narednom periodu, poručuju ekonomsti, te dodaju da je trenutna situacija otvorila mogućnosti monopolistima da diktiraju i rade ono što žele.

– Kupac nije kralj, on je imperator, znači kupac odnosno potrošači mogu uvjetovati određene stvari i blokirati određene procese ali na jedan fin tržišni način birajući da kupuju negdje drugo – smatra ekonomista Admir Čavalić.

I dok političari povećavaju sami sebi ionako visoke plate, radnicima tek mrvice, nekima čak ni to. Kao odgovor na ignorantski potez države Savez sidnikata Bosne i Hercegovine najavljuje proteste sa jedinim zahtjevom – da minimalna plata bude hiljadu maraka. No hoće li i ovo biti dovoljno budući da samo za hranu izdvajamo više od hiljadu i po maraka, piše BHRT.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Sezonska groznica u Neumu: Za vikend se očekuju 100% popunjeni kapaciteti

Davor Krešić, potpredsjednik Udruge hotelijera Općine Neum, gostovao je...

Hadžije iz BiH obavile sve obrede, danas prve grupe idu za Medinu

Hadžije i hadžinice iz Bosne i Hercegovine obavile su...

Za sutra izdato crveno upozorenje zbog visokih temperatura

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je za sutra crveno upozorenje...

SAS uspostavio novu avioliniju: Kopenhagen – Sarajevo direktnom linijom za 100 eura

Novi aviolinija između Kopenhagena i  Sarajeva, koju pokreće kompanija Scandinavian...