Bajramska poruka reisul-uleme: Povedimo više računa jedni o drugima

/

Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori uputio je danas poruku povodom nastupajućeg Kurban-bajrama.

Bajramsku poruku reisul-uleme prenosimo u cijelosti:

Draga braćo i sestre, prijatelji, poštovani komšije i sugrađani.

Sutra, u subotu 9. jula 2022. godine prvi je dan Kurban-bajrama.

Ovaj Kurban-bajram dočekujemo u normalnim okolnostima što se tiče pandemije COVID-19, koja jenjava i, čini se, nestaje. Ove godine imamo i svoje hadžije u Arabiji – oni su naši predstavnici tamo, gdje se okupljaju muslimanski vjernici iz cijelog svijeta. Tamo, na blagoslovljenim mjestima, upućuju dove Allahu, mole Ga za uputu na Pravi put i zaštitu od velikih nevolja. Nadamo se da će se i obavljanje hadža i umre normalizirati i da se više neće obustavljati.

Nažalost, nakon pandemije dobili smo rusku agresiju na Ukrajinu, koja ostavlja strašne posljedice po čitav svijet. Već sada su milioni ljudi gladni zbog toga, a glad kuca i na mnoga druga vrata. Posljedice osjećamo i mi ovdje, a stanje se, čini se, pogoršava. Stoga vas molim da u ovim mubarek danima, kao i u periodu koji slijedi, povedete više računa jedni o drugima, jer će mnogi biti u potrebi za hranom i ogrjevom. Mnoge će to zarobiti. Molim vas, pomozite im da se oslobode te stege, nađite se pri ruci svom bratu, svom komšiji i svakom sugrađaninu koji ne pokazuje neprijateljstvo prema nama!

Bajramski dani su i dani međusobnog posjećivanja. Posjetite bolesne, obradujte siromašne i usamljene.

U ovim danima prisjetit ćemo se i svojih umrlih. Običaj je da posjetimo njihova mezarja i proučimo im Fatihu, Allahu uputimo dovu da ih uvede u svoju milost i oprosti im grijehe. Ove godine uz bajramske dane obilježavamo i godišnjicu genocida u Srebrenici – tužnu godišnjicu u danima radosti!

Neka Allah spusti svoju milost i na nas i na nevino stradale u genocidu.

Svim muslimanima i muslimankama u Bosni i Hercegovini čestitam nastupajuće dane Kurban-bajrama. Posebno čestitam našoj braći i sestrama u Sandžaku, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, na Kosovu, u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i u bošnjačkoj dijaspori, te svim muslimanima i muslimankama.

Bajram šerif mubarek olsun!“. – piše MINA.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Evo koliko koštaju najskuplji stan i kuća u BiH, ali i gdje su najjeftiniji stanovi na Balkanu!

Potražnja za nekretninama u Bosni i Hercegovini stalno raste,...

Četrdeset zaposlenika UIO palo na ispitu općeg znanja, neki su premješteni na niže pozicije

Četrdeset od 127 radnika Uprave za indirektno oporezivanje Bosne...

Vlada FBiH izdvojila 533.000 KM za podršku domaćinstvima pogođenim poplavama

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, svjesno izazova s...

Slijedi li kolaps energetskog sistema u Federaciji BiH?

 Energetski sistem u Federaciji BiH je u velikim problemima,...