Ove godine Maglaj slavi 50. izdanje festivala mladih i neafirmisanih pjevača zabavne i narodne muzike ”Studentsko ljeto”

/

Ove godine Maglaj slavi 50.izdanje festivala mladih i neafirmisanih pjevača zabavne i narodne muzike „Studentsko ljeto“.

Rat, poplava i pandemija prekidale su tradiciju sa kojom ovaj grad živi od 1964.godine, a upravo je festivalska pozornica u Maglaju mnogim, sada afirmisanim i poznatim interpretatorima zabavne i narodne muzike, bila odskočna daska u daljenjoj karijeri. Zašto ne pomenuti da su u Maglaju, prije svojih dana slave, pjevali Alma Čardžić, Željko Samardžić, Severina, Đulijano, Goran Gerin, Lepa Brena, Omer Livnjak, Asim Brkan, Hasiba Agić, Šerif Konjević i mnogi drugi.

Dolaze učesnici iz šest zemalja

„Studentsko ljeto“ nekada je bila kruna svih amaterskih festivala koji su se održavali kako u BiH tako i zemljama regiona. Tako će biti i ove godine. Ono što se zna je da u Maglaju odlaze učesnici iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i naravno naše zemlje a javni poziv otvoren je do prvih julskih dana. „Planirali smo da broj učesnika bude po 15 u obje festivalske večeri. Međutim, kako imamo izuzetnih prijavljenih pjevača, broj učesnika bi mogao biti i po 17 na festivalskim večerima. Drago mi je da ćemo ugostiti mlade izvođače-debitante sa splitskog festivala, krapinskog, ohradskog festivala, slovenačkog šou prograna „Ja imat talenat“ te „A strana“ i „The Voice“ Hrvatska. Dolazi nam i nekoliko učesnika „Zvezda Granda“. Neki će naustupiti sa autorskim pjesmama, biće i sevdalinke, narodne pjesme, domaćih i svjetskih hitova. Sve se pjeva uživo, bez matrice i play back-a, a učesnike će pratiti festivalski orkestar pod ravnanjem prof. Amira Muharerovića koji priprema aranžmane. Oni najbolji na festivalskim večerima mogu očekivati novačne nagrade, veće nego ranijih godina, biće dodjeljenja i nagrada za najbolju interpretaciju sevdalinke „Selver Pašić“ ali i nagrada o kojoj će se nešto više znati do održavanja festivala. Učesnike ocjenjuje internacionalni stručni žiri kojeg čine muzičke stručnjaci, žiri akreditovanih novinara i naravno publika u dvorani. Oni najbolji sa „Studentsko ljeta“ učestvovaće na Festivalu u Novom Sadu i Eurofestu u Skopju“, rekao nam Benjamin Hasanić, član Organizacionog odbora, koji je u proteklim godinama o organizaciji festivala puno naučio od nastavnice Hane Čizmić i njenog rahmetli supruga Dinke. Kako nam je rekao, Organizacioni odbor Festivala na čijem je čelu Eldina Mehinagić, radi punom parom, atmosfera je odlična, posla ima puno, a još više volje i želje da festivalske večeri 9. i 10.septembra za učesnike, goste i publiku budu nezaboravne.

Publici će se predstaviti izuzetno kavlitetni interpretatori

„Kada je u pitanju kvalitet učesnika, moram reći da smo ove godine podigli ljestvicu malo više i trudili smo se da izabaremo najbolje. Prijavljeni kandidati morali su nam poslati demo snimak izvođenja kompozicije sa originalim tonalitetom. Sve smo ih vrlo pažljivo poslušali nastavnica Hana Čizmić i ja, a mislim da smo napravili odličnu selekciju. Festivalski orkestar imaće 17 članova. To su akademskih muzičara iz cijele zemlje, a čine ga duvači, gudači, udaraljke i instrumeni sa tipkama, ali ukoliko neka pjesma to zahtjeva, moguća je i proširena instrumentacija. Predstavnik Maglaja znaće se uoči festivala. Već sada znamo da će učesnike koji dolaze iz inostranstva bodriti roditelji i prijatelji što će biti dobro i za sam Maglaj“, dodao je Hasanić.

Festivalu „Studentsko ljeto“, na kojem je i sam učestvovao 2017.godine, Benjamin je poklonio i pjesmu pod nazivom „Sub castro nostro“. Za stihove Dmitrija Ivanoviča on potpisuje muziku. „Ovo je moj poklon Festivalu za njegov 50.rođendan. Svi festivali imaju nešto prepoznatljivo u ovom muzičkom dijelu, pa sam htio i da maglajski festival ima nešto slično, jedan svoj muzički identitet. Komponovanje mi nije strano, a pored pjesama, pišem muziku i za špice emisija“, rekao nam je Benjamin Hasanić koji se nakon završena Muzičke akademije zaposlio kao profesor klavira i solfeđa u Paralelnoj muzičkoj školi „Ivan fra Frano Jukić“ i MSŠ „Stjepana Radića“ u Usori, piše maglaj.net.

 

Povezani postovi

Detalji nesreće kod Maglaja: Tešnjak prouzrokovao saobraćajnu nesreću, u autu otkrivena droga

Dana 28.03.2024. godine, oko 04,00 sati na magistralnom putu...

Znate li da je Abdulah Sidran tri godine živio u Tešnju?!

"Istina je, dobio sam potvrdu iz CIPS-a. Novi sam...

Samir Bajrić podnio ostavku na mjesto predsjednika Mjesne zajednice Šije

Nakon što je prošle godine Jasmin Čajić dao ostavku...

Firma ADENAL Jelah prijatelj Mješovite srednje škole Tešanj

U okviru projekta "Jedan privrednik, jedna učionica", kojeg provodi...