Trik da vam paradajz ostane dugo svjež i ukusan

/

Vjerovatno već znate da će paradajz biti mnogo ukusniji ako ga čuvate na sobnoj temperaturi umjesto u frižideru, ali to znači da morate da ga iskoristite u mnogo kraćem roku.

Ekipa Test Kitchena rado proučava sve novosti vezane uz hranu, od toga kako je najbolje iskoristiti i pripremiti do toga da bude što kvalitetnija.

Ovaj put odlučili su da isprobaju savjet botaničara Jinhe Baija.

Budući da paradajz duže traje dok ih čuvamo u frižideru, teško je izbjeći gubitak ukusa koji se događa jer hladnoća blokira određene enzime u njima.

Bai je tokom svojih eksperimenata došao do rješenja. Paradajz je stavio na pet minuta u toplu vodu, na otprilike 50 stepeni Celzijusa, i zatim je stavio u frižider.

Kako je tvrdio da je ukus bio skoro isti onom kada stoji na sobnoj temperaturi, Test Kitchen sproveo je svoje malo istraživanje.

Za Huffington Post otkrio je zatim da je većina od deset ispitanika potvrdila da je ukus paradajza koji se ovako čuvao oko 80 odsto sličan onome kada je na sobnoj temperaturi.

Izvor: Espresso

spot_img

Povezani postovi

Pogodila vas je sandžija? Evo šta ovaj narodni izraz stvarno znači

Izraz sandžija jedan je od mnogih narodnih izraza koji...

Uzimate antibiotik bez recepta? – Evo zašto je to jako opasno

Svjetska sedmica svjesnosti o antibioticima se već niz godina obilježava...

Ova biljka odlično pročišćava zrak u prostoriji: Ako odjeću sušite u kući, nabavite je

Naučnici iz NASA-e tvrde da sobne biljke mogu značajno...

Facebook Messenger uvodi HD videopozive i AI pozadine

Meta je najavila niz poboljšanja za svoju aplikaciju Facebook...