Kućni ljubimci: 10 zlatnih savjeta koji će im olakšati vrućine

/

Više temperature možda vas mogu izmamiti na duži boravak na otvorenom, no za vlasnike kućnih ljubimaca to može značiti i više posjeta veterinaru.

Ljeti se veterinari najviše susreću s problemima kože, infekcijama uha i ozljedama općenito. Mačke puno bolje podnose vrućinu nego psi, a ptice će se rado okupati u zdjeli vode. Tokom toplijih mjeseci više pažnje posvetite držanju svojeg ljubimca, a u tome će vam pomoći nekoliko savjeta.

Ljubimac mora imati dovoljno svježe vode na raspolaganju, po mogućnosti hladne. Zdjelice s vodom i pojilice uvijek moraju biti pune, a vodu mijenjajte nekoliko puta dnevno jer topla i ustajala voda može poremetiti metabolizam vašeg ljubimca.

Omogućite im dovoljno hlada ili svježeg zraka

Omogućite svojem ljubimcu da se sakrije od sunca u sjeni. Ako boravi u zatvorenom prostoru, taj prostor mora imati protok svježeg zraka. Pazite na propuh jer su ptičice vrlo osjetljive na njega.

Nikada ih ne ostavljajte u automobilu

Čak i ako su prozori otvoreni, unutarnja temperatura može porasti za 19 stepeni Celzijevih u samo sedam minuta. Tokom vrućeg dana to može biti smrtonosno.

Pripazite na znakove toplinske iscrpljenosti

Ako vaš pas pokazuje znakove iscrpljenosti uzrokovane toplinom (teško dahtanje čak i kad leži, suhe ili jarko crvene desni, gusta slina, povraćanje, proljev, klimavost nogu), nemojte ga staviti u ledenu vodu jer to može uzrokovati stanje šoka.

Umjesto toga premjestite ga na hladnije mjesto, ogrnite vlažnim peškirom i umačite mu šape u mlaku vodu. Posvetite pažnju pazusima i stomaku te ga što prije odvedite veterinaru. Macu ćete rashladiti gazom namočenom u hladnu vodu. Također, u krpu možete zamotati kesu s ledom te joj je prisloniti na vrat, na kojem ćete je držati nekoliko minuta.

Foto: Unsplash

Rashladite zatvorene prostorije

Uključite klima-uređaj u svojem domu, posebno ako odlazite od kuće na nekoliko sati. Kućni ljubimci za vrućina vole klimu s optimalna 22 stepena Celzijeva. Izbjegavajte rashlađivanje ventilatorom.

Nemojte im puno skraćivati dlaku

Iako se može činiti logično da svojeg ljubimca ošišate što kraće, nemojte to napraviti. Ako se čak i jako duga dlaka redovito četka, to omogućuje bolju cirkulaciju i pomaže životinjama u regulaciji njihove tjelesne temperature.

Birajte vrijeme šetnje

Ne šećite psa u doba dana kada je u zraku najviše topline i vlage, što je obično između 13 i 16 sati. To je osobito važno za pse s kratkim njuškama, poput buldoga. Naime, oni se tada zbog skraćenih nosnica ne mogu učinkovito rashladiti dahtanjem. Također, ne tjerajte ljubimca na iscrpljujuće aktivnosti, a ako se naprezao – pružite mu mogućnost da se adekvatno odmori u hladu.

Foto: Unsplash

Omogućite psu da se rashladi u morskoj vodi, papigicama da se okupaju, a glodarima da se naslone na hladniji predmet

More je osobito zdravo za pse, posebice za alergičare koji imaju problema s kožom. Što se soli tiče, zbog zaštićenosti debelom poddlakom i prirodnom masnoćom dlake, sol ne dopire do pseće kože, pa se ne treba bojati kožnih infekcija. Papigice će se rado okupati u vodi, pa im stavite puni tanjirić u kavez. Također ih možete pošpricati vodom iz bočice u kojoj niste držali nikakve kemikalije. Glodare će rashladiti zaleđena boca vode omotana krpom i privezana uz kavez.

Ublažite im nastale opekline

Ako je vaš ljubimac zadobio opekline, na to područje nanesite tanak sloj proizvoda od čiste aloe vere (dva puta dnevno). Ipak, raspitajte se kod veterinara o proizvodima koji se mogu koristiti u te svrhe.

Koristite se kremom za sunčanje

Rak kože najčešći je oblik raka kod pasa i drugi najčešći u mačaka. Iako krzno pruža određenu zaštitu od sunca, trebali biste na ljubimce nanijeti zaštitu od sunca svaka tri do četiri sata na mjesta koja su najmanje pokrivena dlakom: trbuh na psima (osobito onima koji vole ležati na leđima), a kod mačaka uši te nos. To su ujedno i područja na kojima će se najčešće pojaviti maligni tumori. Koristite se proizvodima izrađenima posebno za kućne ljubimce jer neki sastojci, poput cinkoksida, mogu biti otrovni za njih, piše Zadovoljna.hr

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Legendarni Bruno Langer o saradnji sa grupom ZAR: Svi živimo rock ‘n’ roll

Grupa ZAR predstavila je spot za pjesmu "Žurim" na...

Nagli pad polena alergenih biljaka u zraku, povoljna situacija zadržat će se i u narednim danima

U zraku se bilježi pad koncentracija polena alergenih biljaka,...

Probudili ste se umorni? Ove namirnice napunit će vas energijom

Loše ste spavali? Stručnjaci se slažu da bi san...