U FBiH prosječna neto plata u maju 1.110 KM, a bruto plata 1.714 KM

/

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom u maju 2022. godine u Federaciji BiH iznosila je 1.110 KM i nominalno je viša za 2,8 posto,  a realno za 2,1 posto, u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine, prosječna neto plata zaposlenih u maju ove godine nominalno je porasla za 13 posto, a realno je niža za 1,8 posto.

Prema podacima Zavoda za statistiku FBiH, najveće prosječne neto plate u maju ove godine imali su zaposleni u ‘Proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji’  1.856 KM, te ‘Finansijskoj i djelatnosti osiguranja’ u iznosu 1.777 KM i djelatnosti ‘Informacije i komunikacije’ u iznosu 1.624 KM.

Najniže prosječne neto zarade u maju imali su radnici u ‘Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (hotelijerstvo i ugostiteljstvo) u iznosu od 674 KM i građevinarstvu u iznosu od 804 KM.

Analiza podataka prema djelatnostima KDBiH 2010 u mjesecu maju u odnosu na april 2022. godine pokazuje da je najveće povećanje prosječne mjesečne isplaćene neto plate zabilježeno u djelatnosti ‘Vađenje ruda i kamena’ za 9,5 posto, zatim u djelatnosti ‘Prijevoz i skladištenje’ za 7,1 posto.

Najveće smanjenje prosječne neto plate zabilježeno je u djelatnosti ‘Poslovanje nekretninama’ za 2,1 posto, zatim u djelatnosti ‘Poljoprivreda, šumarstvo i ribolov’ za 0,4 posto.

Projesečna bruto plata zaposlenih u maju 2022. godine u Federaciji BiH iznosila je 1.714 KM i nominalno je viša za 2,8 posto, a realno za 2,1 posto, u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na isti mjesec prošle godine prosječna bruto plata zaposlenih u maju 2022. godine bila je nominalno viša za 12,9 posto, a realno niža za 1,9 posto.

Izvor: zenicainfo.ba

Povezani postovi

Lista zemalja sa najvećom promjenom broja stanovnika, BiH na 16. mjestu

Globalna mreža "World of Statistics" objavila je listu država...

BiH visoko rangirana po organizovanom kriminalu u Evropi: Ključna ruta trgovine oružja i heroina

Prema Globalnom indeksu organizovanog kriminala za 2023. godinu koji...

Vlada FBiH ograničila najvišu maržu za još šest proizvoda: Ovo je lista

U odnosu na raniju odluku, današnjom je povećan broj...

MMF: Rashodi BiH brže rastu od prihoda, fiskalni deficit će iznositi 1,5 posto

U Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) su ukazali da javni...