Evropska komisija uvodi sankcije na rusko zlato

/

Evropska komisija je u petak predložila da se uvoz ruskog zlata uključi u novi paket sankcija čiji je cilj dodatno slabljenje ruske ekonomije.

Izvršna vlast EU ne bi smatrala nova predložena ograničenja sedmom rundom sankcija, protiv koje su mnoge države članice već izašle, već prije paketom “održavanja i usklađivanja”.

To bi, međutim, uvelo novi embargo ovog puta na rusko zlato.

Plemeniti metal predstavlja najveći ruski izvoz nakon energije i vrijedio je više od 18,5 milijardi eura 2020.

Prema Opservatoriji ekonomske složenosti, koja objedinjuje podatke o međunarodnoj trgovini, velika većina ruskog zlata otišla je u Veliku Britaniju te godine, a preostalih 2 milijarde eura podijeljeno je između Švicarske, Kazahstana, Turske i Indije.

Za EU, razlog za embargo na zlato je to što se želi uskladiti sa svojim glavnim međunarodnim partnerima kao što je obećano na prošlomjesečnom sastanku G7 u Njemačkoj. SAD, Velika Britanija i Japan već su uvele takvu sankciju.

To bi također trebalo nanijeti značajnu štetu ruskoj eliti i ekonomiji jer je plemeniti metal posljednjih mjeseci postao sigurno utočište oligarsima koji kupuju zlatne poluge u pokušaju da ublaže utjecaj zapadnih sankcija na Rusiju.

Izvor: Klix.ba

Povezani postovi

“Fatalna ujna” i nećak dobili 11 godina i 10 mjeseci za ubistvo njenog muža

Na Županijskom sudu u Splitu objavljena je presuda "fatalnoj...

Uznemirujući sadržaj / “Završit ću kao Nizama”. Supruga bivšeg reprezentativca Hrvatske podijelila snimak na kojem je tuče

Nasilje nad ženom, bivšom suprugom bivšeg hrvatskog rukometnog reprezentativca...

Trostruki ubica Alen R. izvršio samoubistvo u zatvoru: Među njegovim žrtvama i dijete

Alen R, trostruki ubica porijeklom iz Bosne i Hercegovine,...

Čak 90 odsto radnika jedne branše radi na crno

Velika većina kućnih pomoćnica i pomoćnika u Njemačkoj radi...