OO SDP Tešanj: Čestitka u povodu 27. juli-Dan ustanka naroda BiH

Datum:

 27 jula 1941. godine – Dana ustanka naroda BiH. Na ovaj dan, te 1941, je u Drvaru i Bosaskom Grahovu započeo organizovani otpor građana i naroda BiH prema fašizmu u II Svjetskom ratu, a koji je veoma brzo dobio masovne razmjere i proširio se i na ostale dijelove BiH.

Iako se ovaj datum više u BiH ne obilježava kao zvanični praznik, nikada ne smijemo zaboraviti i prestati obilježavati ovakve datume, koji su uveliko odredili našu historiju.

Vrijednosti koje simbolizira 27. juli i danas imaju svoje veliko značenje, jer nas podsjećaju na općenarodni, izvorni pokret svih naroda i narodnosti BiH, koji su zajedno krenuli u borbu protiv fašizma i okupacije. Bosna i Hercegovina je 27. jula, prije 81 godine, ustala protiv najvećeg zla 20. vijeka, rekavši „ne“, fašizmu, okupaciji i izdaji.

U okolnostima u kojima smo svjedoci povampirenja onih snaga u Bosni i Hercegovini i neposrednom susjedstvu, koje svim silama nastoje prekrojiti historiju minimizirajući ulogu antifašista, pokušavajući da afirmiraju najmračnije ideologije i njihove nosioce, pred sve antifašiste se postavlja imperativ aktivnijeg i snažnijeg očitovanja i suprotstavljanja revizionizmu.

Nameće se potreba da ponovo dignemo svoj glas, po uzoru na naše pretke, a oni su nam pokazali da je fašizam moguće pobijediti. Čak što više svojom borbom i žrtvama koje su podnijeli i nas su zadužili da nastavimo njihovim putem.

U ime Općinske organizacije SDP BiH Tešanj svim građanima naše Općine i Bosne i Hercegovine želim čestitati 27. juli – Dan ustanka naroda BiH.

SMRT FAŠIZMU – SLOBODA NAROU!

Predsjednik OO SDP BiH Tešanj
Senad S. Subašić

Povezani postovi
Related

Sa 16 godina sklopila brak: Ovo je životna priča Šemse Suljaković koju malo ko zna

Pjevačica Šemsa Suljaković karijeru je počela sedamdesetih godina, a...

Organizacija RVI općine Tešanj: Bajramska čestitka

Poruka Bajrama je univerzalna poruka o jačanju međusobnih veza,...

Udruženje ABNOR Tešanj: Bajramska čestitka

Bajramska radost se ne može zamijeniti nijednom drugom vrstom...

SDP BiH Tešanj: Bajramska čestitka

U ime Općinske organizacije SDP BiH Tešanj i svoje...