Analitičari o Izetbegovićevim prijetnjama ratom: Idiotizam čovjeka koji ne shvata gdje živi!

/

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović nastavio je seriju opasnih, u suštini besmislenih izjava, u kojima ponovo prijeti i prebrojava, i to u vremenu zategnutih političkih odnosa zbog Izbornog zakona i ukupne situacije u državi.

Na stranačkom skupu u Hadžićima on je, bez konkretnog povoda, još jedanput govorio o vojnoj snazi Bošnjaka, a od poruka koje je uputio više zabrinjava samo aplauz njegovih istomišljenika.

– Prebrojali smo se, koliko lovaca imamo, koliko ima mladih ljudi, koliko dronova imamo i dalje neću, ali samo da znate… – kazao je Izetbegović.

Umjesto da se bavi problemima građana, siromaštvom, cijenama hrane, energenata i teškom zimom na pragu, Izetbegović prijeti susjedima, kaže politički analitičar Enver Kazaz. Dodaje da je militarizacija politika u BiH doživjela svoj vrhunac i da ova zemlja od rata do danas nije imala militantnije politike čiji su eksponenti Dodik, Čović i Izetbegović.

– Radi se o tupavom, nedoraslom govoru koji graniči s idiotizmom i koji nas u postojećoj situaciji napetosti oko Šmitovog (Christian Schmidt) pokušaja nametanja Izbornog zakona vodi u pravi politički haos. Izetbegović nije samo pokazao politički diletantizam nego i politički idiotizam – ističe Kazaz

Akademik Žarko Papić za “Avaz” kaže da su i protesti pred zgradom OHR-a opravdano mogli biti usmjereni protiv daljnjih etničkih podjela u BiH, ali su zloupotrebom, pa i ratobornim izjavama koje ih prate, i sami postali faktor podjela.

Papić se pita je li nekome stalo da se Bošnjaci i Hrvati potpuno podijele.

– Prebrojavanje pušaka, dronova, prethodne izjave da su Bošnjaci najviše naoružani, to je prijetnja ratom. Pa je li neko zaboravio početak 1992. godine? Bukvalno je riječ o tome i to bi, na ovaj ili onaj način, trebalo sankcionirati – smatra Papić

Profesor Berko Zečević, stručnjak za odbrambene tehnologije, kaže da je izjava o robotima zastrašujuća iz nekoliko razloga.

– Dronove dizajniraju mladi ljudi, njima upravljaju vrlo mladi, a ne stari ljudi, servisiranje dronova vrše mladi ljudi. A kad se svedemo na zemlju u kojoj je data ta izjava, od čovjeka koji već dugo učestvuje u vlasti, onda vidimo da taj čovjek ne shvata gdje se nalazi – kaže Zečević, piše avaz.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Zbunjujuća statistika: U BiH sve manje građana, a sve više birača?

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine, u Bosni...

Komisija za borbu protiv korupcije zakazala javna saslušanja, zašto je pod lupom Institut za mjeriteljstvo BiH

Komisija za borbu protiv korupcije Parlamentarne skupštine Bosne i...

Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca, evo šta očekuju poslodavci

Poslodavci su tražili da se na narednoj sjednici Ekonomsko-socijalnog...

Oduzet arsenal oružja, detonatori i droga, muškarac završio iza rešetaka

Policija je uhapsila Ž.S. iz Ugljevika kojem je određen...