Da li će i hrana pojeftiniti nakon pada cijena goriva?

/

Svi koji su očekivali da će roba široke potrošnje pojeftiniti barem u istom procentu kao što je pojeftinilo gorivo, očito su bili u krivu. Građani ogorčeni.

Za položaj u kom se nalaze dobar dio krivice snose i sami potrošači odnosno građani.

 Mi itekako možemo uticati na sve ovo što se dešava, ali taj bunt treba biti jači. Ovako negodujemo tri četiri dana i to se sve naviklo u ovoj zemlji da poslije toga ipak svi rade onako kao što su naumili – istakla je Murisa Mariz iz Udruženja za zaštitu potrošača “Don” Prijedor

Jedan broj trgovaca, kažu ekonomisti, svoj monopolski položaj i manjak konkurencije koristi da u ovoj situaciji ostvari ekstra profit. Izostaje i adekvatna kontrola.

– Gdje ima konkurencije tu će tržište najbrže reagovati i doće do pada cijena. Na žalost zbog izuzetnih regulativa i malog broja učesnika na određenim tržištima u BiH sporije pada cjena – rekao je Admir Čavalić, ekonomski analitičar.U ovoj situaciji kada imamo inflaciju uzimanje preko onoga što je moguće, dozvoljeno i korektno je u biti pljačka građana – ističe ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Pad cijena roba široke potrošnje ipak bi trebao uslijediti u avgustu. Budući da je ljetna sezona. Budući da je povećan i priljev i dijaspore i turista u BiH skladišta se brže prazne. Sukladno tome punjenjem novim cijenama trebaju očekivati potrošači u BiH da dobiju nešto niže ili veće čak padove cijena prehrambenih proizvoda u narednom mjsecu – navodi Saša Marić, ombudsman za zaštitu potrošača BiH.

Promptna reakcija trgovaca kada nešto treba poskupiti, a vrlo spora u obrnutom pravcu, za većinu bh. građana je postala nešto normalno, na šta su navikli, što kritikuju, ali baš ništa ne preduzimaju. Zašto bi se trgovci onda drugačije i ponašali.

Povezani postovi

MOJ parizer i MOJA hrenovka MADI zlatni na 90. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Neosporan kvalitet u prehrambenoj industriji međunarodne scene ponovo je...

Održani Hardox dani u kompaniji Saračević Tešanj

Kompanija Saračević u Tešnju je u protekla dva dana...

U Tešnju najuspješnija njemačka investicija u BiH

Prihodi kompanije Mann+Hummel BA sa sjedištem u Tešnju prvi...

Prva grupa kineskih radnika stigla u BiH, radit će na velikom projektu

Poslije dvije godine i osam mjeseci teških pregovora, konačno...