Univerzitet u Zenici: Od planiranih 995 upisano 468 brucoša

/

Konačan broj upisanih studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija na Univerzitetu u Zenici za akademsku 2022/2023. godinu nakon prvog upisnog roka je 468, od planiranih 995potvrdio je prorektor za nastavu i studentska pitanja tog univerziteta prof. dr. Enes Bikić.

Prema navedenim podacima, ističe Bikić, može se konstatirati “da je prvi upisni rok prošao sa određenim odstupanjima u odnosu na prošlu akademsku godinu”. Prošle je godine zenički univerzitet u dva upisna roka na prvi ciklus upisao oko 750 brucoša.

“Ipak se nadamo da će predviđeni plan upisa studenata u prvu godinu na UNZE-u biti u najvećem dijelu ispunjen. Kao i u dosadašnjim godinama najveći interes polaznika na našem univerzitetu bio je za upis na Medicinskom i Politehničkom fakultetu.

Medicinski fakultet je ispunio plan upisanih studenata na smjeru Opća medicina (integrisani I i II ciklus studija), dok je još samo malo, 14 slobodnih mjesta, ostalo na smjeru Zdravstvena njega. Politehnički fakultet je također u prvom upisnom roku zabilježio veom dobar uspjeh upisavši već oko 70 posto studenata od predviđenog plana”, kaže Bikić.

Više od pola predviđenih mjesta, napominje, popunio je i Ekonomski fakultet, a izražava nadu se da će se u drugom upisnom roku svi kandidati koji su se prijavili, a nisu upisali željeni fakultet na UNZE-u, “ukazati povjerenje i upisati na neki drugi fakultet”.

Drugi upisni rok trajat će od 30. augusta do 16. septembra, a rangiranje kandidata i prijemni ispiti na fakultetima UNZE-a obavit će se od 19. do 23. septembra. Upis primljenih studenata obavit će se prema planu fakulteta najkasnije do 30. septembra 2022. godine, piše radiosarajevo.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona uspostavila Ured za digitalizaciju

Privredna komora ZDK uspostavila je Ured za digitalizaciju. Ured...

SIPA vrši pretrese u Kantonalnoj bolnici Zenica i teretani u Crkvicama

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i Državne agencije za istrage...

Postignut dogovor o značajnom poboljšanju u organizaciji odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama na području ZDK-a

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona...

ZDK preuzeo isplatu dječijeg doplatka nakon izmjena federalnog zakona

Nakon što je prošle godine donesen federalni zakon kojim...