Ko i zbog čega je glasao protiv većih porodiljnih naknada u ZDK?

/

Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je jučer Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu koji je predložila Vlada ZDK.

Budžetski prihodi su povećani za 38,6 miliona KM, dok su rashodi veći za 36,4 miliona KM. Rebalansirani Budžet Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu iznosi 476 miliona KM i najveći je od formiranja ovog kantona.

Interesantno je da su zastupnici u Skupštini ZDK glasali protiv ovog Prijedloga, a koji podrazumijeva isplatu porodiljskih naknada u iznosu od 1.000 KM za sve porodilje, zaposlene i nezaposlene, počevši od 1. septembra ove godine. Ujedno, ovo je i najveći budžetski rashod i to čak 11 miliona KM.

Preostala sredstva su usmjerena u socijalnu i boračku zaštitu, poljoprivredu, privredu, školsku infrastrukturu, zdravstvo i sve ostale resore.

Kako smo već i spomenuli, pojedini skupštinari su glasali protiv, jer su ‘opozicija’ i to se podrazumijeva, bez obzira što su njihovi ‘šefovi’ i koalicioni partneri u Kantonu Sarajevo već donijeli ovakvu odluku.

Protiv usvajanja Prijedloga izmjena i dopuna Budžeta su bili Sanja Renić (BHI KF), Amela Granić, Mersija Kasumović i Amer Ahmić i Nezavisnog bloga i Snage centar, Vlasta Kalas i Vesna Dauldži iz DF-a, Ismet Sarajlić iz SBB-a, Branka Trogrlić, Enes Piljug, Maida Tanović, Mladen Simić i Vedran Kaser iz SDP-a.

Jedan od komentara na jučerašnjoj sjednici je bio i da ZDK kopira Kanton Sarajevo, na što je premijer Mirnes Bašić odgovorio da kada bi ZDK imao budžet kao Kanton Sarajevo, porodiljne naknade bi bile 2.500 KM.

Kako i na koji način će obrazložiti svoje odluke ovi skupštinari, vidjet ćemo u narednim danima ili sedmicama. Možda i neće, ali bi ih trebali u izbornoj kampanji, koja počinje za mjesec dana, pitati porodilje, sportisti, poljoprivrednici, roditelji, ali i borci, jer će se mnogi od ovih samo u drugim dresovima pojaviti na listama za Izbore 2022.

Izvor: Zenit.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Postignut dogovor o značajnom poboljšanju u organizaciji odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama na području ZDK-a

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona...

ZDK preuzeo isplatu dječijeg doplatka nakon izmjena federalnog zakona

Nakon što je prošle godine donesen federalni zakon kojim...

Zenička policija uhapsila muškarca s potjernice, prijetio hladnim oružjem

Zenička policija u večernjim satima u zeničkoj ulici Bistua...

I danas potpuna obustava saobraćaja na putu Nemila-Topčić Polje zbog radova

Za danas je najavljen nastavak radova na magistralnom putu...