Usvojen Program utroška sredstava Ministarstva za boračka pitanja: Za branilačku populaciju dodatnih 1.100.000,00 KM

/

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na današnjoj sjednici razmatrala dvije tačke vezane za prava branilačke populacije, a na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja – Program utroška sredstava Ministarstva za boračka pitanja te Sporazum o zapošljavanju djece šehida i poginulih boraca koji ovo ministarstvo realizuje u saradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje.

Kada je riječ o Programu utroška sredstava, resorni ministar Fahrudin Čolaković naglašava da je Skupština Zeničko-dobojskog kantona prošli petak usvojila rebalans budžeta, a zahvaljujući prijedlogu Vlade i Premijera Zeničko-dobojskog kantona, Ministarstvu za boračka pitanja opredijeljeno je dodatnih 1.100.000,00 KM.

Naglašava da budžet ministarstva sada iznosi 16.400.000,00 KM, što je trostruko veći iznos u odnosu na 2014. godinu kada je utrošak budžeta iznosio 5.400.000,00 KM, odnosno 4.900.000,00KM ne računajući troškove ovog ministarstva.

-Što se tiče povećanja od 1.100.000,00 KM ono se najvećim dijelom odnosilo na povećanje novčane egzistencijalne naknade, za što je izdvojeno dodatnih 800.000,00KM. Treba naglasiti da je u proceduri izmjena Uredbe, a na osnovu izmjena Federalnog zakona gdje se supružnici umrlih demobiliziranih branilaca uvode u pravo i očekivati je da se taj posao završi u narednih mjesec do dva dana. Što se tiče ostalih izmjena Uredbe, one idu u pravcu da korisnici egzistencijalne nakade moraju imati najmanje 12 mjeseci ratnog staža za ostvarivanje prava ne računajući patriotsku ligu i postdejtonski period. Također i iznos egzistencijalne naknade sa 4 KM po mjesecu se povećava na 5 KM – ističe ministar Čolaković.

Naglašava da su povećana sredstva za banjsko-klimatsku rehabilitaciju za dodatnih 100.000,00 KM, s obzirom na povećan broj zahtjeva ove populacije, a imajući u vidu starenje branilačke populacije, kao i transfer za pomoć u liječenju branilaca i članova njihovih porodica. Povećan je i transfer za spomen obilježja obzirom na veći broj zahtjeva.

-Kada je riječ o Sporazumu o zapošljavanju djece šehida i poginulih boraca, mi smo u predhodnih nekoliko godina uspješno realizirali projekat u saradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje, a projekt realizira Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kanotna. Mi smo se odlučili da i ove godine učestvujemo sa 100.000,00 KM te imajući u vidu sredstva Zavoda od 100.000,00 KM radi se o ukupno 200.000,00 KM namijenjenih zapošljavanju djece šehida i poginulih boraca – naglašava ministar Čolaković.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Postignut dogovor o značajnom poboljšanju u organizaciji odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama na području ZDK-a

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona...

ZDK preuzeo isplatu dječijeg doplatka nakon izmjena federalnog zakona

Nakon što je prošle godine donesen federalni zakon kojim...

Zenička policija uhapsila muškarca s potjernice, prijetio hladnim oružjem

Zenička policija u večernjim satima u zeničkoj ulici Bistua...

I danas potpuna obustava saobraćaja na putu Nemila-Topčić Polje zbog radova

Za danas je najavljen nastavak radova na magistralnom putu...