Ogromni gubici: Šljive izvozimo u EU preko Srbije i Mađarske

Datum:

Već tri godine traje trakavica između bh. vlasti i izvoznika o produženju radnog vremena na dva granična prelaza, određena za izvoz robe biljnog porijekla

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u regiji koja nema slobodan i neprestan izlaz sirovina i proizvoda biljnog porijekla prema Evropskoj uniji. Za ovo bh. proizvođači imaju zahvaliti Hrvatskoj, koja već godinama, odnosno od trenutka kada su fitosanitarni pregledi uvedeni kao obavezni pri izvozu, odbija uspostaviti 24-satno radno vrijeme na dva prelaza određena samo za izvoz sirovina i proizvoda biljnog porijekla.

Sve ovo za bh. proizvođače i izvoznike znači samo jedno – ogromne novčane gubitke. Uprkos tome, oni su odlučni da se njihovi proizvodi nađu na tržištu EU, makar to značilo i zaobilaženje Hrvatske u potpunosti, odnosno izvoz preko Srbije i Mađarske i dalje prema EU.

Zbog ovakvih okolnosti, Fahrudin Delibajrić, suvlasnik zvorničkog Voćar-prometa, nedavno je imao štetu od oko 50 hiljada eura. Kamion je predugo čekao na granici, zbog čega je proizvod propao, a dostava je uz to znatno kasnila.

– Mi radimo sa robama koje ne mogu čekati. Maksimalno jedan dan imamo prostora da roba bude u hladnjači. Međutim, gužve na granicama, neuređen i neprioritiziran prelaz preko carine nama donosi ogromne štete. Nedavno smo na sjever Njemačke uputili kamion koji kupac nije htio kupiti, jer je proizvod propao. Osim što smo pretrpjeli štetu zbog propadanja robe, morali smo u Njemačkoj platiti i uništavanje tog proizvoda. To je bilo oko 50 hiljada eura štete, ispričao nam je Delibajrić.

Zvornički Voćar-promet je i u petak imao jedan kamion spreman za izvoz, ali ga nije mogao uputiti na Granični prelaz Gradiška, gdje se jedino, uz još GP Bijača, vrši fitosanitarni pregled. Umjesto toga, kamion su morali uputiti na GP Horgoš između Srbije i Mađarske, piše Oslobođenje.

Povezani postovi
Related

Tvrde da ih Federalna vlada ignorira: Od Fadilove sadake penzioneri ne mogu kupiti ni pola metra drva

Dok zima uveliko kuca na vrata, a većina građana...

U BiH sutra počinje predizborna šutnja

U BiH sutra počinje predizborna šutnja pred opće izbore koji...

Historijski izbori

U nedjelju se održavaju izbori. Kako god da završe,...

Opći izbori: 5.903 biračka mjesta, pravo glasa ima više od 3,3 miliona birača

Na ukupno 5.903 biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini...