Cijene maslinovog ulja mogle bi drastično rasti

/

Španija proizvodi gotovo polovinu svjetskog maslinovog ulja. No ta zemlja je kao i drugi predjeli zapadne Europe u kojima se proizvodi maslinovo ulje, uključujući Italiju i Portugal, zadnjih tjedana zahvaćena ekstremno visokim temperaturama i sušom.

Acesur je uključen u proizvodnju više od 200.000 tona maslinovog ulja godišnje, od otprilike 1.4 milijuna tona koji se godišnje proizvode u Španjolskoj, a svoje proizvode prodaje u više od 100 zemalja. Većinu maslina u svojim proizvodima uzgaja u Andaluziji na jugu Španjolske koja je imala vrlo malo oborina zadnjih tjedana.

Colmenero kaže da je utjecaj toplinskog vala na proizvodnju “drastičan”.

Rast cijena

Prošle godine Španjolska je proizvela oko 1.4 milijuna tona maslinovog ulja, no Colmenero upozorava kako se za ovu sezonu prognozira samo milijun tona, a suho vrijeme moglo bi utjecati i na urod iduće sezone u slučaju da maslinama ne izrastu nove grane.

To će imati utjecaja na globalne cijene. U srpnju je Mintecova referentna cijena za ekstra djevičansko maslinovo ulje porasla na najvišu razinu do sada ove godine, za 7.3 posto u odnosu na prethodni mjesec i 14.2 posto u odnosu na prethodnu godinu. Colmenero drži da će se to na kraju preliti na potrošače, iako s kašnjenjem od tri do četiri mjeseca jer su mnoge tvrtke već potpisale ugovore s trgovcima na 12 mjeseci.

Prema tvrtki za istraživanje maloprodaje Assosia, prosječna cijena maslinovog ulja vlastite robne marke u četiri najveća britanska lanca supermarketa porasla je 50.2 posto u odnosu na prošlogodišnji kolovoz. Od lipnja do srpnja prosječne cijene porasle su 28.5 posto.

Ako se suho vrijeme nastavi, cijene bi mogle dodatno narasti, smatra tržišna analitičarka za Mintec Roxanne Nikoro. Međutim, dodaje da bi, ako sporazum o izvozu žitarica iz Ukrajine poveća isporuke suncokretovog ulja iz te zemlje, to “moglo donijeti određeno olakšanje”. Ukrajina je najveći svjetski izvoznik suncokretovog ulja.

Prekid opskrbe suncokretovim uljem iz Ukrajine pridonio je povećanju cijena jer su se ljudi okrenuli maslinovom ulju kao alternativi, povećavajući potražnju.

Izvor: Buka

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Emotivna objava Usame Zukorlića: Otkrio gdje je umrla njegova majka

Usame Zukorlić na svom zvaničnom Facebook profilu objavio je emotivnu...

Potvrđeno: Poginuo iranski predsjednik i svi putnici u helikopteru

Ebrahim Raisi, predsjednik Irana, poginuo je u helikopterskoj nesreći,...

Značajan pad prodaje pesticida u EU

Došlo je do upadljivog pada količine pesticida prodatih u...

Švicarska je pobjednik Eurosonga, Hrvatska na drugom mjestu

Švicarska je pobjednik 68. izdanja muzičkog takmičenja Eurosong koje...