Riba, sir i crveno meso imaju veliki uticaj na okolinu

/

Već godinama se proteže stav da je jesti voće i povrće bolje za očuvanje planete nego jesti meso i sir, a nova naučna studija objavljena ove sedmice takođe je pokazala da crveno meso ima i vrlo snažan uticaj na okolinu.

Naučnici su analizirali oko 57.000 proizvoda koji se prodaju u supermarketima u Britaniji i Irskoj, u velikoj studiji koju je objavio naučni časopis PNAS.

Naučnici, koji se nadaju da bi njihova studija mogla omogućiti potrošačima održiviju kupovinu bez žrtvovanja zdravlja, takođe su uporedili rezultate s nutritivnim svojstvima te hrane.

Riba, sir i meso  pogotovo crveno meso  imaju veliki uticaj na okolinu.

Zamjena mesa, mliječnih proizvoda i jaja alternativama na biljnoj bazi mogla bi imati velike koristi za okolinu i zdravlje, navodi se u studiji.

Ali u očuvanju okoline mogu pomoći i manji prelazi. Na primjer, goveđe lazanje, s visokim uticajem na okolinu, mogu se zamijeniti pilećim ili svinjskim lazanjama ili vegetarijanskim.

Mnoge studije pokazale su već prije da se crveno meso, iako izvor nekih esencijalnih nutrijenata, može povezati i s nekim bolestima, na primjer srca i krvotoka i rakom debelog crijeva.

Istraživanje je takođe pokazalo da na pretilost utiče kvalitet, a ne količina konzumirane hrane.

Naučnici su otkrili da su koncentrati sokova, gazirana pića i drugi voćni sokovi među proizvodima koji najmanje utiču na okolinu  jer se uglavnom sastoje od vode  ali je njihov nutritivni kvalitet slab.

Hljeb, ali i određene žitarice i pripremljena jela ili poslastice imaju relativno nizak ili srednji uticaj na okolinu. Naučnici vjeruju da uopšteno, što je hrana održivija, to je bolja s prehrambenog gledišta.

Studija potvrđuje ono što su i prijašnja istraživanja već ustanovila analizom pojedinačnih sastojaka, poput voća ili crvenog mesa.

Novost u najnovijem istraživanju je što se analiza odnosi na proizvode sastavljene od više sastojaka, poput umaka, gotovih jela i slično.

Ta je zadaća bila komplikovana zbog činjenice da se količina svakog sastojka smatra poslovnom tajnom pa se ne otkrivaju stvarni detalji: samo oko tri odsto od više od 57.000 proizvoda prodanih u osam trgovina hranom imalo je potpuno naveden sastav.

Naučnici su stoga razvili algoritam temeljen na nekolicini poznatih informacija za procjenu proizvoda koje su istraživali u Britaniji i Irskoj, a sastojci su posebno navedeni prema korištenoj količini.

Za procjenu uticaja na okolinu uzeta su u obzir četiri faktora: emisije stakleničkih plinova, korištenje ograničenih vodnih resursa, korištenje zemljišta i eutrofikacija, odnosno obogaćivanje vodenih puteva mineralima i hranjivim tvarima, uglavnom iz gnojiva.

Izvor: nezavisne.com

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Mogu smanjiti upale i spriječiti mnoge bolesti: Zašto bismo trebali jesti kupine?

Nekada su kupine važile za sezonski užitak, a danas...

Velika greška koju mnogi vozači prave: Provjerite da li ste među njima

Mnogi vozači koji nemaju klime voze sa otvorenim prozorima...

Zašto su suhe šljive dobre za zdravlje organizma i kako ih konzumirati?

Suhe šljive su, bez sumnje, najbolje od sušenog voća....