Da li ste znali da Općina Tešanj ima Stručnu Komisiju za utvrđivanje korištenja javnih površina ?!

Datum:

Na zvaničnoj stranici Naroda i Pravde Tešanj objavljen je interesantan status sa naslovom „ČEKAMO DA ZA KULTURU U TEŠNJU DOĐE BOLJE VRIJEME“

Isti prenosimo u cjelosti:

Povodom Svjetskog dana knjige, sredinom aprila 2022. godine, Izvršni odbor Naroda i Pravde Tešanj je uputio zahtjev Općini Tešanj da se odobri postavljanje jedne divne, drvene kućice za knjige u parku preko puta zgrade Općine. U Zahtjevu je navedeno:

„Kućica je napravljena od drveta, dimenzja 40cm x 60cm x 30cm, i biti će postavljena na stubu visine 150 cm. Kućica bi trebala biti postavljena na mjestu koje neće narušavati trenutnu infrastrukturu parka i neće smetati prolaznicima.

Projekat je namijenjen svim građanima općine Tešanj, a za cilj ima promociju čitalačke kulture i pismenosti. Građani će moći posuditi knjige iz različitih oblasti, ali isto tako i ostaviti neki primjerak drugima za čitanje (detaljno uputstvo za korištenje će se nalaziti na kućici).“

Zahtjev je uredno predat na protokol Općine, a nadležna općinska Služba ga je razmatrala 7 dana. Za to vrijeme kućica je izrađena, pokrivena limom, čak i oslikana vrijednim rukama članica Naroda i Pravde.

I, gle čuda, odobri se Narodu i Pravdi postavljanje kućice za knjige! Ali, zamislite, samo na 24h!

Rješenje je poslano putem maila u 15.41h u petak 22.4., da se odobrava postavljanje kućice za knjige na javnoj površini u toku subote, 23.4., a da se prethodno ne zaboravi uplatiti taksa od 15KM. I da se kućica, nakon isteka tog roka, mora ukloniti. U pravnom lijeku je još navedeno, da ako se želimo žaliti na ovo Rješenje, moramo priložiti dokaz o uplati takse u iznosu od 10 KM.

Kada je sekretar pročitao mail u ponedjeljak ujutro, razumjeli smo da naš zahtjev nije ni pročitan do kraja (jer kako bi se inače moglo razumjeti postavljanje kućice za posuđivanje knjiga koju trebate ukloniti nakon 24h????), i da smo dobili odobrenje da kućicu postavimo prekjuče.

Ponovno smo u utorak,26.4., predali Zahtjev u kojem tražimo da se postavljanje kućice za knjige izvrši trajno, jer se samo tako postiže svrha.

Onda je razmatranje zahtjeva trajalo mjesec dana!

Dobili smo obavijest da je naš zahtjev razmatrala Stručna Komisija za utvrđivanje korištenja javnih površina na području Općine Tešanj (JESTE LI ZNALI DA POSTOJI?!), te da je ista utvrdila da se našem zahtjevu ne može udovoljiti jer trajno postavljanje kućice nije u skladu sa odredbama urbanističkog projekta kojim su definisani zahvati i aktivnosti u gradskom parku Tešanj.

Iako smo u privatnim razgovorima sa uposlenicima Općine dobijali obećanja da će se dopustiti postavljanje kućice za knjige, iako bi imala divnu namjenu, iako izgleda lijepo i zanimljivo, kućica je i dalje položena na pod u kancelariji Naroda i Pravde i čeka da za kulturu u Tešnju dođe bolje vrijeme.

Ili ćemo drugačije…

 

Povezani postovi
Related

U Maglaju ponovo pronađen veći zasad indijske konoplje

U nastavku planiranih aktivnosti na sprečavanju i suzbijanju zluopotrebe...

Kod H.S. iz Tešnja pronađena puška i municija: U registru ima preko 4000 KM neplaćenih kazni

Kako su to naveli iz MUP-a ZDK dana 29.09.2022.godine,...

Teslić izlazi na autoput?!

Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske razmatra tri moguća...

Nešto novo za mlade na području općine Tešanj i u Jelahu

U toku je upis novih članova u plesnu školu...