Znate li koliko Njemačka ima radnika, koliko sati rade i koliko je slobodnih mjesta na tržištu?

/

Zaposlenost u Njemačkoj raste usprkos posljedicama rata u Ukrajini. U drugom kvartalu je bilo za 664.000, odnosno za 1,5 posto više zaposlenih nego u isto vrijeme 2021. Ukupno ih je bilo 45,5 miliona, saopćio je u četvrtak Njemački zavod za statistiku, piše dpa.

Posebno je više zaposlenih, rekli su statističari, koji imaju obavezno socijalno osiguranje. Rast sličan sadašnjem je posljednji put bio u prva tri mjeseca 2018.

Zaposlenost je na proljeće porasla i zbog uobičajenog angažiranja sezonskih radnika, poput građevinara. Ipak, sa 0,7 posto, ovogodišnji rast je u ovom segmentu u odnosu na prethodni kvartal podbacio kada se usporedi s godinama prije krize, od 2017. do 2019. Tadašnje povećanje je za godinu dana bilo 0,9 posto.

Zaposleni su u drugom kvartalu radili u prosjeku 319,3 sata, što je 0,5 posto manje nego godinu dana ranije, podaci su Instituta za istraživanje tržišta rada i zanimanja, prenosi Fenix magazin.

S druge strane, ukupan obim posla cijelog gospodarstva, koji se sastoji od povećanog broja zaposlenih i sati rada po zaposlenom, povećan je za jedan posto, na 14,5 milijardi radnih sati.

Između jula 2021. i jula 2022. u Njemačkoj je na tržištu rada nedostajalo više od pola miliona kvalificiranih radnika. To je rezultat studije koju je proveo Institut njemačke privrede (IW) u Kölnu.

Ukupno je registrirano 537.923 nepopunjenih radnih mjesta.

Izvor: Radiosarajevo

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Plate u regiji: S. Makedonija predvodila rast, BiH na četvrtom mjestu

Plate u regionu u prva tri mjeseca ove godine...

Brutalna likvidacija: Čekao žrtvu sat i po ispred firme, pa ispalio deset metaka u nju

Policija nastavlja da traga za nepoznatim napadačem koji je...

Olujno nevrijeme hara regijom: U Beogradu potop, jak vjetar i širom Hrvatske čupao drveća

Obilno nevrijeme pogodilo je Hrvatsku i Srbiju, a ogromna...

Nevrijeme ide prema BiH: Olujne ćelije zahvatile Sloveniju, grad razbijao stakla na autima

Olujne ćelije zahvatile su Sloveniju i u poslijepodnevnim satima...