Znate li koliko Njemačka ima radnika, koliko sati rade i koliko je slobodnih mjesta na tržištu?

Datum:

Zaposlenost u Njemačkoj raste usprkos posljedicama rata u Ukrajini. U drugom kvartalu je bilo za 664.000, odnosno za 1,5 posto više zaposlenih nego u isto vrijeme 2021. Ukupno ih je bilo 45,5 miliona, saopćio je u četvrtak Njemački zavod za statistiku, piše dpa.

Posebno je više zaposlenih, rekli su statističari, koji imaju obavezno socijalno osiguranje. Rast sličan sadašnjem je posljednji put bio u prva tri mjeseca 2018.

Zaposlenost je na proljeće porasla i zbog uobičajenog angažiranja sezonskih radnika, poput građevinara. Ipak, sa 0,7 posto, ovogodišnji rast je u ovom segmentu u odnosu na prethodni kvartal podbacio kada se usporedi s godinama prije krize, od 2017. do 2019. Tadašnje povećanje je za godinu dana bilo 0,9 posto.

Zaposleni su u drugom kvartalu radili u prosjeku 319,3 sata, što je 0,5 posto manje nego godinu dana ranije, podaci su Instituta za istraživanje tržišta rada i zanimanja, prenosi Fenix magazin.

S druge strane, ukupan obim posla cijelog gospodarstva, koji se sastoji od povećanog broja zaposlenih i sati rada po zaposlenom, povećan je za jedan posto, na 14,5 milijardi radnih sati.

Između jula 2021. i jula 2022. u Njemačkoj je na tržištu rada nedostajalo više od pola miliona kvalificiranih radnika. To je rezultat studije koju je proveo Institut njemačke privrede (IW) u Kölnu.

Ukupno je registrirano 537.923 nepopunjenih radnih mjesta.

Izvor: Radiosarajevo

Povezani postovi
Related

Cijene nafte blago porasle s najnižih nivoa u devet mjeseci

Prvi put od kraja avgusta cijene nafte na svjetskim...

U svijetu do 2050. godine 1,6 milijardi ljudi starijih od 65 godina

Očekuje se da će do 2050. godine u svijetu...

Zvanična odluka Vlade Srbije: Poskupljuju šećer i piletina

Vlada Republike Srbije usvojila je više izmijenjenih uredbi i odluka...

Strateške rezerve goriva u SAD na rekordno niskom nivou

Strateške rezerve goriva u SAD nalaze se na najnižem...